Nepokoje na Jamajce si vyžádaly již přes 60 mrtvých

Už třetí den se snaží přes tisíc jamajských policistů a vojáků dobýt baštu drogového bosse Christophera Cokea ve slumech hlavního města Kingston. Těla mrtvých odvážejí nákladní vozy do okolních nemocnic, kde doktoři už napočítali přes 60 obětí, většinou civilistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jamajští policisté bojují s přívrženci drogového bosse

Jamajští policisté bojují s přívrženci drogového bosse | Zdroj: ČTK

Jamajský premiér Bruce Golding obětí na životech sice lituje, ale varuje před tím, že mrtvých bude přibývat. Výjimečný stav v zasažených čtvrtích by podle něj mohl trvat celý měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Jamajce sleduje redaktor Ondřej Bouda ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Pro mnoho chudých Jamajčanů je Christopher Coke dobrodincem, který se o ně stará lépe než stát a dává jim peníze na lékaře, vzdělání dětí, vytváří pracovní místa, nakupuje jídlo a stará se i o bezpečnost.

„Za to je velmi respektován. Lidé ho dokonce nechávají rozhodovat v osobních sporech místo toho aby se obraceli na soudy. No a díky jeho oblibě jsou za Cokea ochotni i položit život,“ přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu Ondřej Bouda ze zahraniční redakce Radiožurnálu, který Situaci na Jamajce sleduje.

Cokea se zatím nepodařilo dopadnout

Podle newyorského soudu je Coke drogovým bossem, který do Spojených států pašuje kokain a marihuanu a na Jamajku zbraně. Právě Američané o jeho vydání žádají už dlouhých devět měsíců. Ale až teď se rozhodla jamajská vláda jednat.

Proto také čelí kritice, že zbytečně ponechala mafii čas na přípravu. Coke mohl sjednotit všechny gangy pod své velení, vyzbrojit se, připravit barikády a celou operaci pečlivě naplánovat. Otázkou přitom zůstává, zda se opravdu nachází ve čtvrtích, kde se bojuje.

„To je otázka, na kterou by chtěli znát odpověď asi všichni policisté. Zatím se jim podařilo zadržet na 200 lidí, zabavit sklady zbraní, munice i neprůstřelných vest, ale Cokea ještě neobjevili. Naopak se zdá, že gangy využili chaos k vyřizování si účtů mezi sebou,“ uvedl redaktor zahraniční redakce Radiožurnálu.

Zahraniční i místní tisk se podle něj proto shodují v tom, že operace je spíše než pod vedením premiéra, pod taktovkou mafie. „A boje skončí teprve až ta se rozhodne, že už řádění bylo dost,“ dodal.

Katarína Brezovská, Daniela Pavlíčková, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme