Hlavní témata summitu G20: bezpečnost a jaderné odzbrojení

Lídři zemí G20 hledají shodu. V kanadském Torontu jednají o hlavně o bezpečnostních otázkách. Ekonomika má přijít na přetřes později. Evropské země a Spojené státy se podle očekávání budou snažit sladit rozdílné názory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit G20 v kanadském Torontu

Summit G20 v kanadském Torontu | Zdroj: ČTK

Írán, Severní Korea a jaderné odzbrojení – o tom mluví zástupci zemí, které dohromady představují 85 procent globální ekonomiky. Mají mimo jiné podle očekávání potvrdit odhodlání prosazovat postupný ústup od atomových zbraní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění na summitu zemí G20 informuje z místa zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Hlavní pozornost se ale soustřeďuje na konkrétní ekonomické otázky: jak rychle snižovat zadlužení států? Kdy ukončit stimulační opatření, kterými se vlády snaží povzbudit hospodářský růst? Zda zavést novou bankovní daň, jak to požaduje Evropská unie?

Najít společnou odpověď na tyto a jiné otázky nebude podle všeho snadné a lídři G20 se o to budou pokoušet až do zítřejšího odpoledne místního času.

státníci na summitu zemí G20 | Foto: ČTK/AP

Úvod summitu G20 v Torontu provázejí násilnosti. Skupina demonstrantů v černém se zakrytými obličeji zapálila policejní auto a rozbíjela výkladní skříně. Policie použila slzný plyn, zatím není jasné, kolik lidí zatkla.

Demonstrace v Torontu začala po poledni místního času jako poklidný průvod městem. Akci převážně levicových uskupení a nevládních organizací narušily skupiny maskovaných lidí v černém oblečení. Rozsah škod zatím není jasný.

Milan Kopp, Vít Pohanka, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme