Katolická Argentina povolila sňatky osob stejného pohlaví

Argentina se stala desátou zemí na světě a zároveň první v silně katolické Latinské Americe, kde budou moci lidé stejného pohlaví uzavřít manželství. Téma rozdělilo zemi na dva nesmiřitelné tábory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexualita

homosexualita | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Debata v senátu trvala 14 hodin a padaly při ní ostré argumenty. Rušno bylo i při demonstracích před budovou argentinského kongresu, kde se sešli příznivci i odpůrci zákona. „Mezi oběma tábory prý létala vajíčka a pomeranče. Na jedné straně lidé drželi růžence a obrázky Panny Marie, na druhé zase duhové vlajky,“ přibližuje situaci redaktor zahraničního zpravodajství ČR David Koubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Koubek o argentinském povolení sňatků homosexuálů

Odpůrci, kterých bylo víc než příznivců, útočili mimo jiné na adopci dětí páry stejného pohlaví, kterou zákon umožní. Proti je hlavně katolická církev. Schválení zákona ale naznačuje určité oslabení vlivu církve v Latinské Americe a obecnou liberalizaci ve společnosti. Jeden argentinský katolický kněz dokonce sňatky osob stejného pohlaví podpořil.

Zákon, který vyvolal mezi Argentinci velké emoce, už dříve prošel sněmovnou, argentinská prezidentka Cristina Fernandezová Kirchnerová slíbila, že ho nebude vetovat.

Svazky dvou osob stejného pohlaví už Argentinci mohli uzavírat v hlavním městě Buenos Aires, které je liberálnější než zbytek země, a v několika dalších krajích.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Koubek o reakcích na povolení homosexuálních sňatků v Argentině v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Liberalizace v dalších zemích

„Přístup k tomuto tématu se mění i v dalších zemích Latinské Ameriky. Například v Uruguayi mohou gayové a lesby adoptovat děti, v hlavním městě Mexika je povoleno manželství osob stejného pohlaví,“ shrnuje Koubek.

Argentina se v tomto ohledu zařadila po bok Jihoafrické republiky, Kanady a několika evropských států. Jsou mezi nimi tradičně liberální skandinávské země, ale také Španělsko a Portugalsko. Jinde jsou naopak podobné svazky zakázané - v muslimských zemích, ale i v Lotyšsku. V Litvě dokonce platí zákaz jakékoli propagace vztahů osob stejného pohlaví, konzervativní je i Polsko.

„Na úrovni manželství uznává stejnopohlavní svazky deset států na světě,“ dodal David Koubek.

David Koubek, Lucie Maňourová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme