Společnost BP odkládá nový tlakový test kvůli úniku v potrubí

Společnost BP odkládá ohlášený tlakový test nového krytu, který má zastavit únik ropy z podmořského vrtu v Mexickém zálivu z důvodu úniku v samotném potrubí, který má ropu odvádět do tankerů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa na mořské hladině

Ropa na mořské hladině | Zdroj: ČTK

Až se podaří potrubí opravit, pracovníci společnosti BP budou postupně zavírat tři ventily, kterými bude ropa proudit potrubím do tankerů na hladině. Po úplném uzavření krytu by měl tlak dosáhnout určité vysoké hodnoty a ta by neměla klesat.

"Geologická struktura pod vrtem je nepředvídatelná, dno může prasknout o kousek dál,“ říká redaktor Hospodářských novin Daniel Anýž, který se specializuje na americkou politiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

BP Anýž.mp3

Budoucí působení společnosti BP v Americe je ohroženo. Podvýbor pro přírodní zdroje dolní sněmovny schválil zákon, který by vyloučil BP z dalšího vrtání v pobřežních vodách USA. V zákonu se říká, že společnost, ve které zahynulo více než deset lidí při havárii v posledních sedmi letech, se nesmí dál účastnit průzkumu a vrtání v podzemních vodách.

„Zákon je BP šit přímo na tělo. Kromě 11 lidí, kteří zahynuli při havárii ropné plošiny Deepwater Horizont, přišla BP o dalších 15 lidí v roce 2005 při výbuchu v Texasu,“ říká Anýž.

Závazky společnosti BP v amerických pobřežních vodách představují 4 procenta jejího úhrnného obratu. „I když by byla vytlačena z amerického trhu, tak asi by to pro ni nebylo smrtelné,“ říká Anýž.

Pokud by zákon prošel celou sněmovnou, postiženou společností by byla i firma Exxon. „Což je možná ten důvod, proč si myslím, že zákon takto navržený a schválený podvýborem neprojde,“ dodává Anýž.

Helena Berková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme