Americká vláda zastavení úniku ropy přivítala opatrně

Americká vláda jen opatrně přivítala informaci společnosti BP, která tvrdí, že poprvé od dubna neteče do Mexického zálivu žádná ropa. Prý se podařilo utěsnit poškozený vrt speciálním krytem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moře znečištěné únikem ropy v Mexickém zálivu

Moře znečištěné únikem ropy v Mexickém zálivu | Zdroj: ČTK

„Myslím, že je to pozitivní známka. Zatím jsme ale ve fázi zkoušek, víc k tomu řeknu zítra,“ prohlásil stručně prezident Barack Obama. Společnost BP postupně uzavřela všechny ventily krytu na poškozeném vrtu.

Tlaková čidla ukazují, že ropa poprvé po pětaosmdesáti dnech netryská přímo do moře. I představitelé BP jsou opatrní. Zatím nechávají vrt zcela uzavřený a čekají, jestli výsledky testů budou stejné delší dobu.

Ropná společnost a americká vláda se teď rozhodují, zda nechat vrt zavřený, nebo jestli a kdy začít ropu odčerpávat do tankerů na hladině. Definitivním řešením má být ale v každém případě až trvalé ucpání vrtu betonem pomocí dvou dalších vrtů plánované do poloviny srpna.

Vít Pohanka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme