Práce na poškozeném vrtu v Mexickém zálivu vrcholí

V Mexickém zálivu zřejmě začíná finální část prací na poškozeném ropném vrtu. Dělníci by dnes měli začít zakrývat místo bývalé ropné plošiny těžařským bahnem a cementem. Na stabilitě dalších prací se odrazila tropická bouře Bonnie, která se nad zálivem přehnala před devíti dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Práce na utěsnění odstartují dnes, zítra by mělo začít vhánění těžařského bahna a cementu. Předpokládá se, že celá operace by měla být hotova koncem srpna. Termíny ale může posunout některá z tropických bouří, jež bývají v tomto regionu časté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Vít Pohanka o vrtech v Mexickém zálivu

Speciální těžařské bahno se od toho, kterým se už experti podařili vrt ucpat v minulosti, nijak neliší. Do poškozeného vrtu by se ale mělo dostat jinou cestou. Zaměstnanci firmy British Petroleum vyhloubili vrt, kam bude bahno pumpováno. Mělo by se, později následované betonem, dostat do poškozeného systému potrubí, které je nejen pod hladinou, ale také pod mořským dnem.

O víkendu se admirál Thad Allen, jenž je vládou pověřený dohledem nad odstraňováním následků ropné havárie, vyjádřil, že věří, že tento pokus uspěje. I americké úřady očekávají kladný výsledek.

Úřady se též začínají opatrně vyjadřovat, že škody možná nebudou tak velké, jak se ještě před pár týdny předpokládalo. Na několika místech se ropa objevila na plážích vnějších ostrůvků u pobřeží Louisiany, Mississippi a Alabamy. V několik desítkách mil souvislém úseku ale pobřeží znečištěno není.

Agentura AFP informovala, že ropa, která mizí pod hladinou, by mohla právě tam napáchat škody na podmořské fauně a flóře. Přesto je rozsah ekologické katastrofy zatím velkou neznámou. Život pod mořskou hladinou je miliony litry rozkládající se ropy ovlivněn ve velké míře, situace se ale ještě bude monitorovat.

Prognóza odborníků, že ucpání vrtu se podaří do konce měsíce, je prý reálná. I tak ale existuje záložní řešení, kdy by došlo k odčerpání ropy pomocí dvou vrtů, které se teď hloubí.

Bahno a cement budou experti vhánět skrz podzemní kryt a přes šachty. Díky tomu má být vrt úplně umrtven. Bahno se snažili experti použít už na konci května, nicméně tento pokus selhal.

Odhady, kolik bude společnost British Petroleum katastrofa stát, se velmi liší. Předpokládá se, že částka by se mohla pohybovat mezi dvaceti a sto miliardami dolarů, v čemž je započítáno i odškodné rybářům a všem, kteří mají podniky na pobřeží, především pak v Louisianě.

Vít Pohanka, Mariana Zapotilová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme