V Chile se začne příští týden kopat tunel na záchranu horníků

Sedm set metrů pod zemí je třicítka chilských horníků už od 5. srpna. Teprve minulý týden se s nimi podařilo navázat spojení a vzkázali, že jsou v pořádku. Počáteční euforii ale vystřídalo vědomí, že jejich nedobrovolné podzemní vězení ještě zdaleka nekončí. Záchranáři oznámili, že vykopání tunelu bude trvat nejméně do Vánoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzné zavalených chilských horníků, poté, co obdržely dobrou zprávu

Příbuzné zavalených chilských horníků, poté, co obdržely dobrou zprávu | Zdroj: ČTK

Výkopové práce začnou v pondělí. Už teď se ale u 5 mužů z 33 začínají projevovat příznaky deprese. Špatně jí a odmítají, aby je nahrávala audiovizuální technika, pomocí které chtějí chilské úřady kontrolovat jejich zdravotní stav.

Chilský ministr zdravotnictví oznámil, že s pěticí horníků budou pracovat psychologové pomoci interkomunikačního zařízení. Pro zachování jejich fyzického a psychického zdraví odborníci připravují speciální cvičení. To, a také striktní dodržování denního a nočního režimu, by je mělo udržet v kondici během následujících čtyř měsíců.

Příští týden do Chile dorazí také experti z NASA, kteří mají zkušenosti s výcvikem kosmonautů pro jejich dlouhé cesty do vesmíru.

Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme