Obama v New Orleans: Nadějí města jsou jeho obyvatelé

Pět let po zkáze způsobené hurikánem Katrina přednesl americký prezident Barack Obama vzpomínkový projev v nejpostiženějším městě, New Orleansu. Přímo v metropoli Louisiany připomněl výročí velké přírodní katastrofy. Zasaženým oblastem přislíbil vládní podporu a ocenil nadšení, s jakým místní obyvatelé město opravují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předměstí New Orleans několik měsíců po Katrině

Předměstí New Orleans několik měsíců po Katrině | Foto: Alexandr Pícha

„Americké město New Orleans směřuje znovu k prosperitě,“ prohlásil pochvalně. „Do New Orleans se vrátila hudba, masopustní průvody. Živelnost a smysl pro humor tohoto města nepodlehl nepřízni osudu.“

Připomněl rovněž zdravotníky, kteří se před pěti lety starali o nemocné a rodiny, a pomáhali znovu vybudovat domovy svých sousedů.

Jedni odešli, druhé čeká ještě mnoho práce

Upozornil však zároveň, že rekonstrukce ani po pěti letech není u konce. „Zbývá nám spousta práce, která nebude lehká. Potkají nás zklamání a výzvy, které nemůžeme překonat,“ varoval.

„Ale máme naději, stejně jako poražený strom, ze kterého raší nové větve. Jedině díky vám, obyvatelům tohoto skvělého města, může New Orleans znovu rozkvést,“ povzbudil Obama své spoluobčany.

Skutečností však zůstává, že před pěti lety New Orleans opustily statisíce lidí. Mnozí se podle statistických odhadů amerických úřadů nevrátili a město má o desetinu méně obyvatel než před Katrinou.

Vít Pohanka, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme