V zavaleném chilském dole začíná operace na záchranu horníků

V zavaleném chilském dole se začíná razit šachta na záchranu 33 horníků. Vrtání 700 metrů hlubokého otvoru mělo začít už v noci na dnešek. Start se ale odložil, protože se čekalo na dodávku součásti zařízení z Německa. Než se stroje dostanou do takové hloubky a než se podaří vysvobodit uvězněné muže, uplynou možná až 4 měsíce. I proto se vymýšlejí další možné varianty záchrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: www.okd.cz

Jak upozornil redaktor David Koubek, dalších možností záchrany horníků je prý asi deset. "Ale o jedné alternativě se mluví nejvíc: Plán B, zvaný ‘ruka boží‘ vypadá tak, že se rozšíří stávající sondážní vrt, což by prý mohlo zkrátit vrtání tunelu na dva měsíce, uvedl.

Vrty jsou tam tři - jeden je na jídlo, léky a vodu, druhý na vzduch, posílání vzkazů a taky jím vedou kabely. A třetí, ještě nezpevněný, by se měl začít rozšiřovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záchranné operaci horníků v zavaleném chilském dole informoval v Dopoledním Radiožurnálu David Koubek.

Chilský ministr těžby Laurence Golborne ale tvrdí, že žádná z alternativ ještě není hotová na sto procent, takže zatím by se mělo pokračovat i podle původního plánu. Tíme je prorazit šachtu o průměru 66 centimetrů, kterou by se nakonec poslala zvláštní kapsle a ta jednoho muže po druhém vytáhla ven.

S psychikou by měli pomoci odborníci z NASA

Uvěznění muži si také mohli poprvé po 3 týdnech promluvit se svými příbuznými. S každým horníkem mohl mluvit jeden příbuzný nebo blízký člověk, ale jen minutu. Lidé proto na povrchu stáli doslova frontu před speciální telefonní kabinou.

Byl to vůbec první telefonický kontakt, doposud si posílali jen papírové dopisy a vzkazy, a také natočili pod zemí video, kde zpívali chilskou hymnu a vypadalo to, že jsou všichni v pořádku.

Podle psychologů se ale už u některých projevila deprese, proto také odborníci doporučili příbuzným mluvit s horníky optimisticky. Právě kvůli psychice do Chile míří také odborníci z Amerického úřadu pro vesmír a kosmonautiku.

Měli by to být experti z Houstonu, kteří připravují kosmonauty či astronauty na pobyt ve stísněných prostorech a vzdálených místech.

Podle Jána Fabiána, zástupce generálního ředitele OKD, horníkům může psychicky také pomoci to, ž se počítá s jejich spoluprací při záchranářských pracích - budou muset odklízet tuny kamení, které při ražbě tunelu spadne dolů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne Radiožurnálu byl Ján Fabián, zástupce generálního ředitele OKD.

„Já se domnívám, že když ti lidé mají určitý cíl a vědí, že vlastní prací se mnohou přičinit k tomu, že urychlí svoji záchranu, tak to může být motivující faktor, který jim může psychicky pomoct,“ uvedl v Ozvěnách dne.

David Koubek, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme