Mexická drogová válka rozděluje americké politické špičky

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, přirovnala válku drogových kartelů v Mexiku ke „Kolumbii před dvaceti lety“. Prezident Obama její znepokojení nesdílí, Clintová svým výrokem možná zahájila kampaň pro rok 2012.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Foto: U.S. Department of State

V Kolumbii tehdy vyhlásila drogová mafie vládě „totální válku“. Gangy, které nyní přes Mexiko pašují drogy do USA, jsou prý stále drzejší a brutálnější.

„Hillary Clintonová má v tomto případě pravdu. Když se podíváme na statistiky, tak od roku 2006 v těchto válkách zahynulo už 26 tisíc lidí. To je obrovské číslo, zvláště proto, že to je jen v provinciích při hranicích se Spojenými státy,“ říká spolupracovník Českého rozhlasu v USA Dušan Neumann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v USA Dušan Neumann o reakcích amerických politiků na válku drogových kartelů v Mexiku

Podle něho ministryně zahraničí výrokem nastartovala svoji prezidentskou kampaň. „Clintonová nedělá nic, co by nemělo širší záběr nebo záměr do budoucnosti. Její vystoupení je podle mého prvním výstřelem v nastávajících primárkách pro volbu prezidenta v roce 2012. Clintonová usuzuje, že Obama bude ‚jednotermínovým‘ prezidentem.“

Mexický prezident Felipe Calderón vyhlásil drogovým mafiím válku, ale situace se za poslední čtyři roky příliš nezlepšila. Neumann vidí příčiny ve zkorumpovanosti mexické vlády a úředníků, kterou Calderón zdědil.

„Příjmy vlády jsou mnohem nižší než příjmy narkokartelů. Takže daleko lépe vyzbrojení gangsteři bojují proti vojákům a policistům, kteří do toho nevkládají celé srdce, protože jsou poměrně mizerně placeni,“ míní Neumann.

Korupce a hrdost ztěžují pomoc USA

Gangy pašují drogy přes Mexiko hlavně do Spojených států. Ty pomáhají Calderónově vládě především na poli rozvědky. Agentury USA jí dodávají informace o schůzkách drogových bossů.

„Washington si však stěžuje, že mexická vláda tyto informace mnohdy nevyužívá – někdy kvůli liknavosti, ale někdy také vlivem korupce, že informace neproniknou na potřebná místa,“ upozorňuje Neumann.

Ve srovnání s tehdejší americkým zásahem v Kolumbii je situace v Mexiku složitější. „Mexičanům národní hrdost velí odmítat zahraniční pomoc. V Kolumbii nakonec měly narkokartely politickou agendu, takže tady došlo k tvrdé bojové intervenci Spojených států. Toto ovšem v Mexiku není možné,“ srovnává Neumann.

Dušan Neumann, Václav Sochor, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme