Útoky z 11. září ‘změnily i postavení USA v dnešním světě‘

Panorama největšího amerického města New Yorku je bez své dominanty už devět let. Jak připomíná řada komentátorů , spolu se zkázou dvou nejvyšších newyorských mrakodrapů - budov Světového obchodního centra - zanikl 11. září 2001 i svět tak, jak jsme ho znali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států | Foto: Milan Kopp

O devět let později bojuje demokratický svět proti agresivnímu fundamentalismu na bojištích v Iráku a Afghánistánu, terorismus patří k ústředním globálním tématům a islámský radikalismus především díky internetu aktivně ovlivňuje i smýšlení západního světa o náboženské toleranci a soužití.

Posledním příkladem je kausa radikálního křesťanského duchovního Terryho Jamese, který chtěl dnes, v den výročí útoku na Světové obchodní centrum, spálit korán. Nápad spálit posvátnou knihu islámu prý přišel ze sociální sítě Facebook v rámci jedné ze skupin nazvané Islám je od Ďábla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl odborník na geopolitiku Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha.

„Rozdíl ve světě před deseti lety a v současnosti je velice markantní, podobně jako ve světě před rokem 1989 a po roce 1989,“ řekl na Rádiu Česko odborník na geopolitiku Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha.

Je podle něj potřeba si uvědomit, že před útoky z 11. září 2001 ve Spojených státech vrcholil optimismus, že po skončení studené války, začne být svět řízen z Ameriky. „Byla to taková euforie o konci historie s tím, že tržní ekonomika, liberální politický model USA se stane globální formou úpravy ekonomických, politických i společenských vztahů. A najednou zjišťujeme, že je všechno úplně jinak,“ dodal.

Postavení USA je otřeseno

Teroristický útok na USA, ke kterému se podle Romancova uchýlila skupina bohatých nicméně politicky bezvýznamných lidí, logicky vyvolal obrovsky silnou reakci.

„Ale chytla se toho tehdejší americká administrativa s tím, že zahájila globální kampaň, kterou nezvládla. Angažmá v Afghánistánu či Iráku logicky vyprovokovalo daleko širší rekci,“ uvedl.

Připomněl, že bezprostředně po 11. září až na výjimky svět sympatizoval se Spojenými státy a vyjadřoval jim obrovskou podporu. „Což se pak v souvislosti zejména s angažmá v Iráku nestalo a pak přišla ekonomická krize. Netroufám si tvrdit, že jsou to propojené nádoby, ale jsou to věci, které šly jedna po druhé a výsledkem je, že v dnešním světě je postavení USA otřeseno,“ řekl.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme