Ropný vrt v Mexickém zálivu byl definitivně zabetonovaný

Pracovníci firmy BP zabetonovali poškozený vrt v Mexickém zálivu. Závěrečná tlaková zkouška prokázala, že další únik ropy do moře už nehrozí. Ropný vrt, který se zapsal do dějin jako příčina nejhorší ropné havárie v dějinách Spojených států, je tak definitivně uzavřený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Po pěti měsících končí boj s unikající ropou. Pracovníci společnosti BP načerpali do poškozeného vrtu pod tlakem skoro dvanáct kubíků betonu. Ten už zatvrdl a měl by vytvořit stálou stabilní zátku, která definitivně zabrání dalšímu úniku ropy.

Příčiny havárie, která je označovaná za jednu z nejhorších v dějinách Spojených států, se pořád vyšetřují. Bez ohledu na výsledky šetření nese už teď hlavní finanční odpovědnost britská těžařská společnost BP. Práce spojené se zastavením úniku ropy ji stály miliardy dolarů. Podle střízlivých odhadů ještě bude muset zaplatit řádově další desítky miliard.

Vít Pohanka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme