Světoví lídři chtějí oživit boj proti bídě a hladu ve světě

Kolem sto čtyřiceti světových lídrů se sjelo do newyorského sídla OSN ve snaze urychlit boj proti hladu a bídě ve světě. Vrcholný summit na okraji letošního valného shromáždění je věnovaný takzvaným rozvojovým cílům tisíciletí, které se členské státy Spojených národů zavázaly splnit před deseti lety do roku 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti při summitu OSN.jpg

Demonstranti při summitu OSN.jpg | Zdroj: ČTK

Rozvojové cíle jsou v daném časovém horizontu pořád splnitelné, i když pro to bude nutné udělat ještě hodně práce, prohlásil na úvod setkání státníků v New Yorku šéf OSN Pan Ki Mun.

Podle něj je v době útlumu globální ekonomiky hlavně zapotřebí, aby bohaté státy kvůli napjatým rozpočtům nešetřily na rozvojové pomoci pro stamiliony živořících obyvatel rozvojového světa.

Aktuální zpráva OSN k naplňování rozvojových cílů poukazuje například na to, že se podstatně zlepšil jejich přístup k nezávadné vodě, vzdělání, antiretroviálním lékům nebo protimalarickým sítím. Naproti tomu alarmující v chudých zemích zůstávají celkové hygienické podmínky, zdraví rodiček nebo množství lidí žijících v chudinských slumech.

Jan Prokeš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme