USA znepokojují plány Ruska dodat Sýrii řízené střely

Spojené státy vyzvaly Rusko, aby zrušilo dohodnutou dodávku řízených střel Sýrii. Washington se tak přidal k předchozím výhradám Izraele vůči kroku Moskvy. Tel Aviv považuje plány Ruska prodat Sýrii rakety Jachont za hrozbu vlastní bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety - ilustrační foto

Odpálení rakety - ilustrační foto | Foto: US Department of Defense

Americký ministr obrany Robert Gates podle mluvčího Pentagonu varoval, že šíření rozvinutých zbraňových systémů by mohlo destabilizovat celý blízkovýchodní region.

Spojené státy podle Pentagonu uznávají právo Ruska na prodej zbraní jiným zemím, mluvčí resortu zároveň ale vyjádřil naději, že Moskva bere v potaz strategické důsledky každého takového obchodu.

Zprávy o plánované dodávce řízených střel Jachont Sýrii vyšly na veřejnost během nedávné návštěvy ruského ministra obrany Anatolie Serďjukova ve Washingtonu. Moskva s Damaškem uzavřela dohodu v roce 2007. Za 72 strategických střel by měla získat podle ruské agentury Interfax nejméně 300 miliónů dolarů.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme