Klaus: OSN by měla zeštíhlet

Organizace spojených národů by měla zeštíhlet. V projevu k Valnému shromáždění OSN to mimo jiné uvedl český prezident Václav Klaus. Světová organizace by podle něj například neměla mít příliš velké ambice při řešení globální ekonomické krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

„Já si nemyslím, že OSN má řešit ekonomickou krizi. Na to existují jiné instituce, ale OSN trochu naznačuje formu přístupu a domnívám se, že už nyní všichni vědí, že reakce na světovou hospodářskou krizi, která vznikla v panice, byla tím, co se v angličtině nazývá overkill, respektive zabít jednu věc, ale vytvořit další problémy. Svět už ví, že přestřelil,“ uvedl Klaus.

Klaus nicméně připustil přínos valného shromáždění coby účinné platformy pro bilaterální jednání.

„Právě z oněch bilaterálních jednáních lze vycítit určitou upřímnost. Je to dáno nepřítomností televizních kamer a menší účastí novinářů. Například před chvílí jsem skončil jednání s mongolským prezidentem a srbskou hlavou státu Tadičem. Ten je frustrován ze situace kolem Kosova, nicméně si nechce zkazit šance na přijetí Srbska do struktury EU,“ uvedl Klaus.

Prezident rovněž potvrdil dělbu práce na poli české diplomacie vzhledem k nové vládě.

„Na poli diplomacie existuje jakási dělba práce mezi mnou a současnou vládou. Podobně rozdělené role existují už od poloviny devadesátých let, kdy jsme tento model nastavili s mým předchůdcem Václavem Havlem, kdy jsem jezdil na summity EU a on na summity OSN,“ upřesnil Klaus.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme