Chilští záchranáři jsou připraveni vyprostit zavalené horníky

Chilští záchranáři jsou připraveni na záchranu 33 horníků, kteří jsou už 67 dnů zavaleni v hlubce 625 metrů pod povrchem. Jejich postupné vyprošťování má začít ve středu ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chile - proražení tunelu.jpg

Chile - proražení tunelu.jpg | Zdroj: ČTK

Podle redaktora České televize Petra Zavadila, který je přímo v Chille, na povrchu už panuje slavnostní atmosféra a příbuzní vesele oslavují. „Euforii u nich vyvolal okamžik, kdy se záchranářům podařilo provrtat šachtu až do míst, kde jsou horníci uvězněni. Od té doby je nálada velmi dobrá,“ vysvětluje Zavadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyproštění chilských horníků přímo na místě sleduje redaktor České televize a spolupracovník Radiožurnálu Petr Zavadil.

Podle něj je dobrá nálada i mezi zavalenými horníky: „Vypadá to, že dobrá nálada je i hluboko pod zemí. Horníci nahoru vzkazují, že se těší dobrému zdraví a to jak fyzickému, tak psychickému. Dokonce se předhánějí v tom, kdo z nich zůstane pod zemí jako poslední.“

Záchranáři by měli horníky vyprostit pomocí velmi těsné klece, kterou spustí vyvrtanou šachtou dolu. Zatím ale není úplně jasné, jak dlouho bude trvat cesta jednoho horníka na povrch. „Nejčastěji uváděný průměr je, že na každého horníka budou záchranáři potřebovat zhruba hodinu. Ti nejoptimističtější naopak tvrdí, že celá záchranná operace by měla trvat zhruba 24 hodin, což by vycházelo na mnohem méně, než je jedna hodina na horníka,“ uvádí Zavadil.

„Operace nebude spočívat pouze v tom, že se budou vytahovat horníci nahoru, ale jako první naopak pojede několik záchranářů za nimi dolu, aby jim pomohli obléci se do speciálních oděvů, které byly ušity každému na míru a které mají zachycovat jak jejich tělesnou vlhkost, tak vlhkost, která by k nim mohla doléhat zvenčí,“ dodává redaktor České televize.

Zavalení horníci se podle Zavadila na vyproštění těší a nemají zatím žádné obavy z dlouhé cesty v tísněném prostoru. Podle redaktora se ale dá očekávat, že někteří horníci při cestě mohou omdlít nebo zvracet.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Koubek mluvil na Rádiu Česko o vyprošťování horníků v Chile.mp3

Chilský ministr pro důlní průmysl Laurence Galborne vidí akci optimisticky: „Test byl velmi úspěšný. Do tunelu jsme umístili videokamery, abychom mohli pozorovat pohyb spuštěné kabiny a okolní vlivy na celý proces. Zjistili jsme ale, že se v tunelu neuvolňovaly žádné kameny ani prach.“

Horníky čeká série vyšetření

Finální fáze by měla začít o půlnoci tamního času, v Česku bude tou dobou pět hodin ráno. Všechno to jsou zatím plány, přesto ministr hornictví neočekává žádné komplikace. Záchranná klec se bude spouštět nejprve cvičně. Spustí se nejprve prázdná a dole tam naloží zátěž a vytáhnou ji nahoru.

Horníky čeká po vyzvednutí na zem zběžná rychlá prohlídka, pak je přesunou do polní nemocnice, která je o kus dál. Dalším krokem, pokud bude vše v pořádku, bude setkání s rodinami a blízkými. Ke každému horníkovi mohou ale jen dva příbuzní nebo blízcí.

Po krátkém setkání přepraví vrtulník horníky do vojenské nemocnice v Copiapó, kde budou dva dny na pozorování. Pokud budou v pořádku, měli by být propuštěni domů a dostat psychologickou podporu, pokud budou potřebovat.

Silvie Burjanková, David Koubek, Lenka Rafaelová, Petr Král, Václav Rojík, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme