Soud zkomplikoval pozici gayů a leseb v americké armádě

Vývoj okolo služby homosexuálů v americké armádě se opět komplikuje. Americká vláda může dočasně zakázat gayům a lesbám, aby se otevřeně projevovali. Homosexuálně orientovaným vojákům a vojákyním to ale může v budoucnu službu zkomplikovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán - američtí vojáci (ilustrační foto)

Afghánistán - američtí vojáci (ilustrační foto) | Foto: US Department of Defense

Rozhodnutí vydal odvolací soud. Udělal to jen týden po rozhodnutí federální soudkyně, která označila dosavadní praxi, nazývanou „neptej se a mlč", za protiústavní.

Na sexuální orientaci se podle ní rekrutů už 17 let nikdo neptá, oni ale pak nesmějí svou případnou homosexualitu v armádě otevřeně projevovat. Ještě v úterý tatáž soudkyně odmítla žádost vlády o odklad platnosti verdiktu.

Pentagon na to reagoval prohlášením, že začíná gaye a lesby otevřeně přijímat. Po nynějším rozhodnutí odvolacího soudu ale může, alespoň dočasně, postupovat podle pravidla „neptej se a mlč", což do celé kauzy vnáší další zmatek.

Vít Pohanka, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme