V Kalifornii se rozhoduje o většině v americkém Senátu

Kalifornie může být klíčem k moci ve Washingtonu. Zlatý stát, jak se Kalifornii říká, je podle průzkumů převážně demokratický. Podle odborníků ale mají letos republikáni naději při volbách do Senátu příští týden uspět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Home - Předměstí Los Angeles, California, USA

Home - Předměstí Los Angeles, California, USA | Foto: an Elzevir Films - Europacorp coproduction

Demokraté jsou už teď papírovým vítězem. Takový můžete získat dojem, když se projdete po ulicích Los Angeles a zeptáte se lidí. Demokratická senátorka Barbara Boxerová má mírný náskok v průzkumech. A hlasy z ulice jí věří. Zastupuje Kalifornii ve Washingtonu už 18 let a lidé ji dobře znají. Odborníci ale varují před unáhlenými závěry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby v kalifornii mohou podle amerického zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky ovlivnit celé složení Senátu

„Kalifornské výsledky voleb do senátu můžou rozhodnout, kdo bude horní komoře amerického kongresu vládnout,“ říká politoložka Sherry Jeffová z Univerzity jižní Kalifornie.

Zatím sice senátorka Boxerová vede nad republikánskou vyzyvatelkou Danou Fiorina. Ale jen o pár procent a výsledek není zdaleka jistý.

Jedním z rozhodujících faktorů bude ve volbách hlas Hispánců, kteří jsou převážně pro demokraty. Velký otazník ale visí nad tím, kolik jich k urnám přijde. Tradičně totiž nepatří imigranti k těm nejspolehlivějším voličům.

Převážit tak může hlas republikánských stoupenců, kteří obývají geografickou oblast nazývanou ‚rybářský háček‘. Táhne se ze středního údolí směrem od severu k jihu, potom k pobřeží u San Diega a zpátky na sever. V těchto krajích žijí hodně starší lidé, kteří jsou tu celé generace a jsou konzervativnější. Ale, a to je důležité, jsou to svědomití voliči.

Kalifornie tak sice má od konce devadesátých let pověst demokratického státu a průzkumy to potvrzují. Přesto může být místem, kde letos demokraté ztratí důležité pozice ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu. Pro demokratického prezidenta Baracka Obamu to může mít vážné následky v druhé polovině jeho funkčního období.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme