Vzdělávání chudých trápí předvolební Brazílii

V Brazílii se už zítra střetnou v druhém kole prezidentských voleb dva levicoví kandidáti. Oba dva tvrdí, že budou pokračovat v sociálních programech dosavadního prezidenta Luly a dávky chudým ještě rozšíří. To může být sice příjemné přilepšení v současnosti, mnozí Brazilci si ale stěžují, že vláda současného prezidenta i kandidáti trochu zapomínají na to nejdůležitější, co mohou lidem pro lepší budoucnost dát - tedy vzdělání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka brazilské Dělnické strany (PT) Dilma Rousseffová počítá hlavně s hlasy chudých

Kandidátka brazilské Dělnické strany (PT) Dilma Rousseffová počítá hlavně s hlasy chudých | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Školka v chudinské čtvrti Sao Paula Vila Prudente je podobně jako ostatní obydlí vyšší než široká. Zvenku je zamčená, uvnitř je čistá, krásně vymalovaná. Je tu malá jídelna, usměvavé zaměstnankyně, a čtyři třídy plné dětiček, které tu mohou být od rána do večera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z brazilského Sao Paula připravil zahraniční redaktor Českého rozhlasu David Koubek.

„Bydlím tu už 46 let. Dřív tu nic takového nebylo. Maminky neměly kde nechat děti. Teď mohou,“ vypráví jedna z obyvatelek favely, Matilde. Ta teď do školky posílá dítě, kterému zemřela maminka, a tak se o něj stará. „Mělo by toho tu být ale víc - i pro ty větší, aby měly co dělat a nebyly celý den na ulici,“ říká.

Školky nejsou v Brazílii vůbec nic obvyklého. A už vůbec ne v chudinské čtvrti. Tuto provozuje francouzská nadace Archa Noemova. Město na ni přispívá, ale samo školky nestaví. Školičku vede a obětavě se o ni stará Maria Elena Abreu. Ta teď plánuje rozšířit aktivity na kulturní centrum, které by pomáhalo dětem od základní školy až do začátku univerzity.

„Chceme dát příležitost dětem, které mají schopnosti, ale kvůli nízké kvalitě vzdělání na veřejných školách se nedostávají na univerzity. Nebude to nahrazovat státní školy, bude je to doplňovat,“ říká Maria.

Dobré vzdělání získáte jen na drahých soukromých školách

Veřejné školy v Brazílii se potýkají s nedostatkem peněz i dobrých učitelů. Vzdělání na státních univerzitách je sice zdarma, ale míst je málo. Neúprosným sítem přijímacích zkoušek projdou jen děti, které dostaly lepší vzdělání na soukromých a draze zaplacených středních školách, někdy se platí i za základní školy.

Další obyvatelka favely, Fátima, pracuje ve zdejší školce jako pomocnice a kuchařka. Brzy se k ní přidá i její nejstarší dcera Alessandra, která ale bude učitelkou. Podařilo se jí totiž dostat se na vysokou školu. I ta je ale nákladná. Podařilo se jí ale získat stipendium a dostala i slevu na knížky.

„Pracovala tady ve školce, pomáhala tu. Naše paní ředitelka jí musela dát potvrzení, že tu pracuje, aby se to povedlo. Knihy na vysoké škole jsou opravdu drahé. Tak si je někdy půjčuje od kolegů,“ vypráví Fátima a je vidět, že je na dceru hrdá.

Důležité je i vzdělávání dospělých

Mnoho mladých navštěvuje v Brazílii večerní kurzy, které končí i v 11 večer. Přes den si na ně vydělávají. A důležitost vzdělání pro další generace si uvědomují i ti chudí lidé, kteří se pořádně nikdy neučili. Potvrzuje to i ředitelka školky Maria Elena: „Nový projekt zahrnuje kromě kulturních aktivit také výuku čtení a psaní pro dospělé. Cílem není pomoct jen dětem, ale celým rodinám. A těch, které mají zájem, je hodně.“

Investice do vzdělání slibují oba prezidentští kandidáti- Dilma Rousseffová a José Serra. Nemají je ale na prvním místě, tam jsou sociální dávky. Oba dva kandidáti slibují, že sociální programy ještě rozšíří, tak, aby ještě víc lidí vybředlo zpod hranice chudoby. Za vlády oblíbeného prezidenta Luly, který prosazuje svou kandidátku Dilmu, jich bylo 30 milionů.

Statistické údaje se zlepšily i ve vzdělávání. Je sice méně negramotných a více dětí vyjde všechny ročníky školy, ale zlí jazykové tvrdí, že je to tím, že vláda zakázala propadání. Statistiky jsou sice hezké, ale mnoho toho ještě chybí udělat, ať bude brazilským prezidentem kdokoliv.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme