Kaliforňané budou rozhodovat o legalizaci marihuany

Kalifornie může už v úterý psát dějiny. Voliči v tomto americkém státě totiž nebudou volit jen zákonodárce, ale zároveň budou rozhodovat i o legalizaci marihuany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marihuana

Marihuana | Foto: Marihuana galery

Hollywood, Los Angeles. Při četbě o výstřelcích zdejší smetánky to některým ani nepřijde, ale zatím tady za vlastnictví marihuany hrozí postih jako kdekoli jinde v Americe. I když Kalifornie patří mezi hrstku států, kde se za držení malého množství neposílá přímo do vězení, ale platí se pokuta. Navíc se zde může užívat pro lékařsky potvrzené účely.

Nyní se ale rozhoduje po tom, jestli bude tahle měkká droga a její užívání řídit podobnými pravidly jako třeba prodej alkoholu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Legalizace marihuany v Kalifornii. Téma reportáže Víta Pohanky.

„Kalifornie stanovuje trend a směřování zákonů v celé zemi,“ říká Bob Stern, ředitel nadstranického Centra vládních studií, které v Los Angeles studuje nejrůznější problémy spojené s politikou a veřejnou správou.

„Jestli Kalifornie marihuanu legalizuje, vyšle to samozřejmě také jasný signál celé zemi. Jenže podle průzkumů podpora téhle iniciativy klesá,“ politická analytička a akademička z Univerzity jižní Kalifornie vysvětluje Sherry Babitech Jeffe. A má proto zajímavé vysvětlení:

„Není to proto, že by většina Kaliforňanů byla proti legalizaci marihuany jako takové. Ale takzvaný ‘Návrh 19‘ je prostě zpackaný.“

„Navozuje velmi vážné otázky nad tím, jak by se užívání marihuany regulovalo. Jak by se mělo zabránit jejímu šíření mezi mládeží. V téhle části Ameriky přitom platí jedno zlaté pravidlo: Když Kaliforňané o něčem pochybují, hlasují proti,“ upřesňuje politoložka Sherry Bebitch Jeffe.

Její slova potvrzují i poslední výsledky agentury Field citované všemi americkými médii: Podpora legalizace marihuany v poslední době prudce klesla. Stoupenců je teď o sedm procent míň než odpůrců.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme