U amerického civilního soudu skončil první proces s vězněm z Guantánama

Tanzánec Ahmed Khalfan Ghailani je nevinen ve většině bodů obžaloby. Vůbec první vězeň z Guantánama, který stanul před americkým civilním soudem, stál podle žaloby za teroristickými útoky na americká velvyslanectví v Tanzánii a Keni v roce 1998. Čelil proto 286 obviněním, ze kterých porota uznala jedno jediné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ahmed Khalfan Ghailani na soudním portrétu

Ahmed Khalfan Ghailani na soudním portrétu | Foto: AFP

Žaloba vykreslila Ahmeda Khalfana Ghailaniho jako chladnokrevného teroristu. Měl Al-Káidě mimo jiné pomoct koupit auto a výbušniny použité při útocích, které v roce 1998 zabily 224 lidí.

Jenže soud nepřipustil klíčového svědka, o kterém se vyšetřovatelé dozvěděli od Ghailaniho, když ho vyslýchali drsnými metodami.

Průběh procesu naznačuje, že mnoho důkazů, které by stačily k odsouzení vojenským tribunálem, u amerického civilního soudu neobstojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko.mp3

Ahmed Khalfan Ghailani byl uznán vinným pouze ze spiknutí za účelem poškození či zničení amerického majetku.

Může sice i tak čekat nejméně dvacetiletý trest vězení až doživotí, ale skutečnost, že porota uznala jen jediný z 286 bodů žaloby, je velkým úspěchem obhajoby.

O výši trestu má soud rozhodnout 25. ledna příštího roku.

Uzavření Guantánama se prodlouží

Hlavním příčinou, proč prezident Barack Obama nebyl schopný splnit svůj slib, že zavře věznici Guantánamo do jednoho roku od nástupu k moci, byl Kongres, který odmítl dát peníze na náklady spojené se zavřením tábora. V tomto složení Kongresu měli demokraté výraznou většinu v obou komorách.

Ani proces s Ghailanim nezkrátí rozhodování o uzavření věznice na Guantánamu. Nyní totiž mají většinu ve Sněmovně reprezentantů republikáni, kteří jsou proti jejímu zrušení.

Někteří z nich se v souvislosti s tímto procesem už nechali slyšet, že civilní soudy jsou nevhodné pro osoby obviněné z terorismu, které podle nich patří před vojenské tribunály.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme