Haiťané jdou o víkendu k volbám. Hrozí volební podvody

Předvolební atmosféra v karibském státě Haiti je výrazně poznamenaná humanitární krizí, ve které se ostrov nachází. V zemi, která se ještě nevzpamatovala z následků ničivého zemětřesení se šíří cholera. Nemoc si od poloviny října už vyžádala přes 1500 lidských životů. Podle OSN se cholera šíří dvakrát rychleji než se předpokládalo a do konce roku se tak očekává až 200 tisíc nemocných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v táboře

Lidé v táboře | Foto: Pavel Polák

V nadcházejících volbách je jednou z hlavních favoritek na post Haitského prezidenta Mirlande Manigatová. Pokud bude zvolena, bude usilovat o odchod stabilizační mise OSN ze země. Modré barety dokonce označila za ‚okupační síly‘.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Haiti mluvila na Rádiu Česko projektová manažerka Charity ČR Jitka Horáková, která je přímo na místě

Podle projektové manažerky Charity ČR Jitky Horákové, která je přímo na Haiti, jsou místní obyvatelé velmi hrdí, a to může být jeden z důvodů, proč usilují o odchod mise OSN: „Jsou pyšní na to, že jsou už tak dlouho nezávislí. Přítomnost OSN vidí jako přítomnost okupačních sil."

Tyto okolnosti také vedou k tomu, že nedělní parlamentní a prezidentské volby provázejí obavy z rozsáhlých podvodů. To potvrzuje i Horáková: „Podle toho, co jsem slyšela, určitě dochází k tomu, že zástupci politických stran dávají dary nebo se snaží si kupovat hlasy. Já sama jsme se s tím ale nesetkala a neviděla jsem to.“

Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme