‚Obchodník se smrtí‘ stane v USA před soudem

Ve Spojených státech by měl dnes stanout před soudem Viktor But, údajný pašerák zbraní přezdívaný ‚obchodník se smrtí‘. Dnes třiačtyřicetiletý ruský občan But byl zatčen před dvěma lety v Bangkoku. Thajsko ho letos vydalo do Spojených států. Americký ministr spravedlnosti Eric Holder to označil za vítězství práva a pořádku. Moskva nijak nadšená nebyla, podle některých pozorovatelů byl dost možná napojen na ruské tajné služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samopaly, pušky a pistole

Samopaly, pušky a pistole | Foto: Policie ČR

But, který začal podnikat po rozpadu Sovětského svazu, je obviněn z pokusu o prodej zbraní kolumbijským povstalcům, má na svědomí dopravu zbraní do nebezpečných částí světa – do Afriky, do Latinské Ameriky a do Asie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu Viktora Buta mluvil na Rádiu Česko Andor Šándor, bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby

Říká se, že v Asii dodával zbraně Tálibánu a al-Káidě, což sám popírá a tvrdí, že pokud dodával zbraně, tak do Afghánistánu v 90. letech, a sice velitelům, kteří bojovali proti Tálibánu. A to je jediný případ, kdy But připouští, že by ve svých letadlech dodával zbraně. Jinak říká, že je řádný obchodník a že se přepravou zbraní nezabývá.

Podle zatykače, který byl na Buta vydán v roce 2002, dodával zbraně do afrických zemí jako je Súdán nebo Demokratická republika Kongo. Do Angoly dodával zbraně oběma stranách – vládním vojskům i povstalcům.

Dodával zbraně i bývalému liberijskému prezidentovi Charlesu Taylorovi, který zbraněmi podporoval partyzány v sousedním státě Sieře Leone. Povstalci tu masově znásilňovali, hromadně usekávali nohy v kotníkách nebo ruce.

„Butovi se dařilo obcházet veškerá zbrojní embarga, která byla vyhlášena. To, že se ho podařilo dostat po zatčení v Thajsku do Spojených států, je pro Američany velkým úspěchem. Otázkou ale je, jaký způsob byl zvolen při jednání s Thajskem, že jim Buta vydalo,“ říká Andor Šándor, bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby.

Korupčník nebo špión?

„Bylo by mylné se domnívat, že ruské tajné služby o prodejích zbraní Viktorem Butem nevěděly. Taková věc se nemohla odehrát bez kontroly tajných služeb, ale musely být vydávány i licence na vývoz některých zbraní z Ruska. O některých případech musela vědět i celní služba Ruské federace,“ pokračuje Šándor.

Rusko tvrdilo, že Butovi, coby ruskému občanovi, poskytne veškerou potřebnou pomoc, řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„But měl kontakty v Ruské federaci a dnes by se nikomu nehodilo, aby vypovídal o tom, s kým se v rámci ruské administrativy domlouval. Rusové budou Buta podporovat, aby příliš nehovořil. Je ovšem sporné, co s tou podporou dosáhnou. Zajímavé ale je, že se mění postoj Ruska ke svým občanům, doposud se takto svých občanů zatčených v zahraničí zastávali hlavně Američané a Britové,“ uvádí Šándor.

Jasně ale odmítá spekulace o tom, že by byl Viktor But vyměněn, jako v případech některých špionů.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme