Obama po Putinových výrocích naléhá na ratifikaci smlouvy START

Bílý dům naléhá na americký Senát, aby ratifikoval smlouvu START co nejdřív. Nová rusko-americká dohoda o omezení jaderných zbraní naráží na odpor některých republikánů. Podle prezidenta Obamy by ale její odmítnutí ohrozilo bezpečnost Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama.

Americký prezident Barack Obama. | Foto: Tomáš Adamec

Obamova výzva americkým senátorům přichází po rozhovoru, který poskytl americké televizi CNN ruský premiér Vladimir Putin.

„Nejistota v oblasti jaderných zbraní znamená nebezpečný svět,“ říká prezident Obama.

Šéfa Bílého domu v tom podpořil i bývalý republikánský ministr zahraničí Colin Powel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obama a Powell o STARTu, zaznamenal Vít Pohanka

„Loni jsme takové ověřovací pojistky ztratili, když vypršela platnost dřívějších dohod. Proto plně podporuji ratifikaci nové smlouvy START,“ prohlásil po schůzce s prezidentem Obamou Colin Powell, bývalý čtyřhvězdičkový generál, jehož slovo má mezi umírněnými republikány velkou váhu.

„Čím déle se bude odkládat ratifikace smlouvy START ve Spojených státech, tím větší je riziko, že to poznamená pozitivní klima ve vztazích mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem,“ uvedl na Rádiu Česko velvyslanec při NATO Martin Povejšil.

Putin na CNN

Ruského premiéra Vladimira Putina si jako jednoho z posledních hostů svého končícího pořadu na CNN pozval známý moderátor Larry King.

Vladiimír Putin | Foto: Jiří Hošek


„Nebudete-li spolupracovat, jsme připraveni rozmístit nové jaderné síly,“ pohrozil ruský premiér Západu v rozsáhlém rozhovoru.

„Máme čekat zbrojní závody, když Spojené státy smlouvu neratifikují?“ zeptal se Larry King ruského premiéra Putina v souvislosti s novou smlouvou START, která má za cíl omezit jaderný arzenál Spojených států a Ruska. V Senátu ale naráží na odpor některých republikánů.

Vladimir Putin sice nejdřív řekl že ne, ale vzápětí prostřednictvím tlumočníka pokračoval:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovoro Vladimira Putina u Larryho Kinga sledoval zpravodaj Českého rozhlasu v USA Vít Pohanka

„Právě jsme předložili návrh, jak společně zajistit bezpečnost. Pokud bude tento návrh odmítnutý a Západ bude u našich hranic rozmisťovat vlastní zařízení, Rusko bude muset zajistit svou vlastní bezpečnost různými způsoby a metodami.“

„Novými útočnými komplexy, schopnými zasáhnout proti takovým zařízením, která nás mohou ohrožovat,“ doplnil ruský premiér.

„Bude nasazená raketová a jaderná technologie,“ upřesňoval Vladimir Putin s tím, že Rusko nic takového nechce, ale šlo by podle něj o logickou obranu.

Skrytá hrozba

„Obecný zájem na ratifikaci smlouvy START převažuje i v Severoatlantické alianci. Na druhé straně slova premiéra Putina, která nejsou ničím úplně novým, obsahují skrytou hrozbu, byť premiér Putin sám říká, že to tak míněno není,“ poznamenal ve vysílání Rádia Česko velvyslanec při NATO Martin Povejšil.

Upozorňuje také na fakt, že Putin neuvádí, do kdy má být podle něj smlouva ratifikována.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velvyslanec ČR při NATO Martin Povejšil ke smlouvě START po rozhovoru Vladimira Putina na CNN. Svět o deváté Rádia Česko


Jak upozorňuje Martin Povejšil, Putin nedává své výroky do souvislosti jenom s ratifikací smlouvy START, ale i se spoluprací Severoatlantické aliance s Ruskem v protiraketové obraně.

„Putin v zásadě naznačuje, návrjhy, které předložil prezident Medvěděv spojencům na nedávném summitu NATO v Lisabonu jsou pro ně základní podmínkou. To je z hlediska spojenců problemtaické, protože tak, jak to nastínil prezidente Medveděvb v Lisabonu, by to znamenalo, že část odpovědnsoti Severoatlantické aliance za obranu a bezpečnost spojenců by přešla na ruskou stranu a to je samozřejmě pro všechny spojence zásadní problém.“

Nová smlouva START počítá se vzájemnými rusko-americkými inspekcemi jaderných zařízení, které mají vést k větší vzájemné důvěře.

Vít Pohanka, Kateřina Křenová, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme