Klimatická konference v Mexiku se blíží ke konci, zatím bez výsledku

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun naléhá na státy světa, aby dospěly k dohodě o ochraně klimatu. Do konce klimatické konference v mexickém Cancúnu zbývají už jen tři dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovec poblíž Antarktidy

Ledovec poblíž Antarktidy | Foto: National Science Foundation, Jeffrey Kietzmann

Výsledkem jednání by měla být smlouva, která nahradí končící Kjótský protokol o snížení emisí skleníkových plynů. Zástupci sto devadesáti zemí se ale zatím na ničem neshodli.

„Dohoda nebude pro nikoho ideální, ale lepší nějaká, než žádná - jde o osud naší planety,“ apeloval šéf OSN Pan Ki-mun na ministry životního prostředí. Většina z nich je v Cancúnu nejvyššími představiteli svých států, nekoná se nic takového, jako byl velký klimatický summit loni v Kodani.

Tam se ovšem prezidenti a premiéři nebyli schopni dohodnout na nové smlouvě o ochraně klimatu, které podle převládajícího vědeckého názoru nebezpečně narušuje lidská činnost, především vypouštění skleníkových plynů.

Ani od Cancúnské konference se nečeká, že by se největší znečišťovatelé, jako Spojené státy nebo Čína, zavázaly radikálně omezit emise. Státy by se ale alespoň mohly dohodnout na pomoci chudým zemím s bojem proti důsledkům klimatických změn, jako je stoupající hladina moří, záplavy nebo rozšiřování pouští.

Igor Maňour, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme