Americký Kongres zablokoval převozy vězňů z Guantánama

Zavření americké věznice na Guantánamu se znovu zkomplikovalo. Sněmovna reprezentantů totiž znemožnila převozy vězňů na americké území. Pro amerického prezidenta Obamu to znamená další prohru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězni

Vězni | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Věznice na Guantánamu se jen tak zavírat nebude. Sněmovna reprezentantů totiž hlasováním znemožnila americké vládě vydávat jakékoli peníze na převozy vězňů podezřelých z terorismu na území Spojených států.

Část z nich přitom chtěla administrativa postavit před běžný civilní soud v samotné Americe, mimo jiné i údajného organizátora teroristických útoků z 11. září 2001 Chalída šejcha Mohammeda. Ten teď bude muset spolu s dalšími obviněnými zůstat na Guantánamu.

Plán zavřít kontroverzní věznici, který prezident Obama oznámil hned po nástupu do Bílého domu, se mnoha zákonodárcům nelíbí. Opakovaně proto využívají svou pravomoc schvalovat výdaje federální vlády a tím uzavření vězení na Guantánamu fakticky znemožňují.Podle zahraničněpolitického analytika ČRo Milana Slezáka posuzoval zákon Kongres ve starém složení, a tak se neprojevila převaha republikánských poslanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Slezák popisuje situaci okolo věznice Guantánamo ve Světě o jedné.mp3

„O to je to zajímavější, dnes se proti prezidentovi Obamovi - demokratovi Sněmovna reprezentantů, kde mají demokraté většinu. To svědčí o tom, že s prezidentovou politikou jsou nespokojeni i demokratičtí zákonodárci,“ upozorňuje Slezák.

Plány na zavření Guantánama bude muset Obama zřejmě ještě pozdržet. Podle Slezáka budou příští rok senátoři pro Obamu obtížnějšími partnery, než jsou dosavadní zákonodárci.

Případ Ghailani je podle analytika odstrašující

Před civilním soudem v New Yorku v listopadu stanul první vězeň z Guantánama, Ahmed Khalfan Ghailani, obviněný z podílu na teroristických útocích na americké ambasády v Keni a Tanzanii. V roce 1998 při nich zahynulo více než 220 lidí.

Soud ale Ghailaniho zprostil viny ve většině ze skoro tří set bodů obžaloby. Tento případ je podle Slezáka odstrašující.

„Tento vzorový proces by mohl negativně ovlivnit snahy o uzavření guantánamské věznice. Vláda se domnívala, že civilní soud bude schopen odsoudit Ghailaniho stejně, jako by to udělal vojenský soud,“ popisuje Slezák.

Proto podle Milana Slezáka Sněmovna reprezentantů hlasovala tak, jak hlasovala, protože s dosavadními výsledky přesunu a souzení ve Spojených státech nebyla spokojena.

„Když by nebyly peníze, nemohly by se provozovat věznice, včetně té u města Thompson ve státě Illinois, která byla prezidentem vybrána pro převoz vězňů z Guantánama,“ říká Milan Slezák.

Na Guantánamu z celkového počtu téměř 800 vězňů zbyly necelé dvě stovky vězňů. Jsou to ale ti, kterým se kladou za vinu nejvážnější činy.

„Mnozí z vězňů se vrátili domů, někteří se vrátili k Al-Kájdě. Například čínské Ujgury zajaté v Afghánistánu nemohly Spojené státy vrátit do Číny, kde by jim hrozila jistá smrt. Nakonec se podařilo i tyto vězně v rámci mezinárodní spolupráce umístit,“ uzavírá analytik Milan Slezák.

Vít Pohanka, Aneta Vojtěchová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme