Američtí demokraté se kvůli daním bouří proti prezidentovi

Americký Senát dnes rozhoduje o daních. Demokratický prezident Barack Obama uzavřel s republikány kompromis, který by měl prodloužit daňové úlevy pro bohaté Američany. Výměnou za to bude chtít mimo jiné podporu pro schválení nové smlouvy START o omezení jaderních zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres USA

Kongres USA | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

„Je to kompromis. Jsou v něm věci, které se nám moc nelíbily,“ říká hlavní poradce prezidenta Obamy David Axelrod v rozhovoru pro CNN.

Barack Obama přistoupil na prodloužení daňových úlev pro Američany s příjmy nad 250 tisíc dolarů ročně, které už v prezidentské kampani sliboval zrušit.

Tím získal od republikánů příslib spolupráce, například při rozhodování o prodloužení výplat dávek v nezaměstnanosti pro dva miliony Američanů bez práce.

Jenže demokratům v Kongresu se taková dohoda vůbec nelíbí. Jestli se ale nakonec s republikány nedohodnou, zvýší se sice bohatým Američanům daně, současně však od ledna přijdou miliony lidí o podporu v nezaměstnanosti.

A novou smlouvu START s Ruskem o omezení jaderných zbraní, kterou podepsal Barack Obama loni na jaře v Praze, Senát v takovém případě zřejmě neratifikuje.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme