Obamův daňový kompromis prošel klíčovým hlasováním v senátu

Americký Senát ukončil debatu o daních. Prezident Barack Obama přiměl jak demokraty, tak republikány ke klíčovému kompromisu. V důsledku se dohoda ale zdaleka netýká jen daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu

Americký prezident Barack Obama při projevu | Foto: US Department of Defense

Prezident Obama si může oddychnout. Kompromis, který uzavřel s republikány překonal vážnou překážku, která ho hrozila vykolejit. Navíc mohla zkomplikovat i ratifikaci nové smlouvy START o omezení jaderných zbraní, kterou podepsal na jaře v Praze s prezidentem Medveděvem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravil americký zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Senát ale zatím jen hlasováním uzavřel debatu o daňových úlevách a prodloužení podpory v nezaměstnanosti. Ale i to je velmi důležité: jednání totiž hrozili zablokovat nesouhlasící demokraté a nezávislí procedurou zvanou filibuster, kdy se řeční tak dlouho, až vyprší doba vymezená pro debatu na dané téma. Samotné hlasování o schválení se čeká až dnes nebo zítra, ale jeho výsledek už podle všeho hrstka nespokojenců nedokáže zvrátit.

„Nižší daňové sazby z let 2001 a 2003 spolu s mnoha dalšími úlevami končí tímto rokem,“ vysvětlil demokratický Senátor Max Baucus z Montany, předseda finančního výboru, o co v novém zákoně jde.

„Když nebudeme jednat, daně v Novém roce vzrostou,“ dodal Baucus s tím, že v současné křehké ekonomice je nutné daně snižovat a ne zvyšovat. Stejně tak měl na konci roku vypršet zákon o podpoře v nezaměstnanosti: „A v případě nedohody v Senátu by zůstaly bez základní finanční pomoci dva miliony Američanů.“

Kompromis připravuje půdu pro ratifikaci smlouvy START

Senátor Baucus moc nemluvil o tom, že nízké daně zůstanou i nejbohatší vrstvě Američanů, což prosazovali republikáni, demokraté odmítali a zmínění radikálové právě kvůli tomu hrozili jednání zablokovat. Protože demokraté tenhle ústupek republikánům učinili, neměli by teď republikáni klást odpor při ratifikaci smlouvy START, kterou by měl prezident Obama rád pod pomyslnou střechou také do konce roku. Je to koneckonců asi jediný hmatatelný úspěch jeho zahraniční politiky.

Podle skeptiků sice šéf Bílého domu dal republikánům dáreček a nedostal od nich žádnou reálnou záruku, že pro smlouvu START opravdu zvednou ruku. Realisté namítají, že prezidentovi stejně nic jiného nezbývalo. Kdyby se s republikány neshodl ani na tomhle, po Novém roce by byly dva miliony lidí bez podpory a neměl by ani START.

„Uvědomuji si, že kolegové z obou stran jsou s některými aspekty legislativního balíčku nespokojení,“ připustil prezident Obama v reakci na hlasování Senátu. „Ale taková je povaha kompromisu,“ dodal viditelně potěšený prezident.

Po schválení Senátem musí daňové úlevy a dávky v nezaměstnanosti odhlasovat ještě Sněmovna reprezentantů. I tam se může přijetí zkomplikovat. Ale podle odhadů se jen těžko bude chtít nějaký politik zviditelňovat hlasitým vystupováním proti nižším daním a pokračujícím dávkám v nezaměstnanosti.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme