Americký Senát otevřel cestu k ratifikaci nové smlouvy START

Američtí senátoři ukončili diskuzi o nové smlouvě START, která počítá se snížením počtu jaderných zbraní. O smlouvě má hlasovat Senát právě dnes. Během debaty už ale senátoři připravili půdu k ratifikaci tohoto dokumentu. Smlouvu totiž nakonec podpoří i 11 republikánských senátorů, pro hlasovali také dva nezávislí a všichni přítomní demokraté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kapitol

Washingtonský Kapitol | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Smlouvu START letos v dubnu v Praze podepsali prezidenti Spojených států a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv. Aby začala platit, musí ji ale ratifikovat obě komory ruského parlamentu a americký Senát, ve kterém je potřeba dvoutřetinová většina hlasů pro, tedy 67 senátorů ze sta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka podrobněji o plánovaném odhlasování smlouvy START

Předpokládalo se, že se bude o definitivní ratifikaci smlouvy hlasovat už v úterý, což se nakonec nestalo. Vše ale napovídá tomu, že odpůrci smlouvy nebudou mít dostatek hlasů, aby ratifikaci zabránili.

Prezident Obama do poslední chvíle přesvědčoval senátory po telefonu, dopis senátorům rozeslal předseda sboru náčelníků štábů Michael Mullen.

Někteří republikáni argumentují, že text svazuje USA ruce při budování protiraketové obrany. Rusko si totiž prosadilo klauzuli, která by něco takového mohla naznačovat. Také si nejsou jisti mechanismem ověřování, zda obě strany smlouvu dodržují. Jak tvrdí odpůrci, není dostatečný.

Podle většiny republikánů je též špatné, že o tak důležitém dokumentu rozhoduje Senát v přechodném období po listopadových volbách, kdy zasedá ještě v původním složení.

Smlouvu a její ratifikaci podporují například i bývalý prezident George Bush, bývalá ministryně zahraničí Condoleeza Riceová a i jiní někdejší republikánští politici. Všichni se shodují, že takový dokument je potřeba a že by ho USA měly ratifikovat co nejdříve.

Podle průzkumu, který si nechala udělat stanice CNN, si tři čtvrtiny Američanů myslí, že by Senát smlouvu ratifikovat měl.

Vít Pohanka, Naďa Bělovská, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme