Americký Senát ratifikoval smlouvu START

Americký Senát dnes podle očekávání schválil smlouvu Start II, kterou v dubnu v Praze uzavřeli americký prezident Barack Obama a jeho ruský kolega Dmitrij Medveděv. Smlouva má zhruba o třetinu omezit jaderné arzenály obou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washington

Washington | Foto: Vojtěch Pohanka

Pro ratifikaci bylo nakonec 71 senátorů a proti 26. To podle washingtonského zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky sice působí jako velká většina, ale je nutné mít na paměti, že ratifikovat se musí dvoutřetinovou většinou. Pro tedy bylo jen o čtyři senátory víc, než bylo nutně potřeba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu ve Washingtonu Vít Pohanka mluví o ratifikaci smlouvy START ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Znamená to, že někteří republikáni hlasovali spolu s demokraty a dvěma nezávislými, a nakonec že tam byla určitá rezerva.

Výhrady proti smlouvě byly podle Víta Pohanky trojího druhu. Za prvé kritici z řad republikánů tvrdí, že smlouva svazuje Spojeným státům ruce při budování protiraketové obrany. Druhá jejich výhrada se týkala toho, že kontroly, s nimiž se ve smlouvě počítá, nebudou dostatečně efektivní. Třetím argumentem proti schvalování byla skutečnost, že Senát zasedá ještě ve složení, v němž byl před listopadovými volbami. V lednu v něm už bude o něco více republikánů.


Vít Pohanka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme