Smlouva START prošla ratifikací v americkém senátu

Americký prezident Obama slaví úspěch. Senát totiž ratifikoval rusko-americkou smlouvu START o snížení jaderných zbraní. Republikánská opozice nenašla dost hlasů, aby schválení smlouvy zabránila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Obama

Prezident Obama | Foto: Bílý dům

Výsledky hlasování oznámil viceprezident Joe Biden: „71 pro ratifikaci smlouvy, proti 26.“ Pro byli všichni demokraté a 13 republikánů z celkových 42. Podle washingtonského zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky taková podpora sice působí jako velká většina, ale je nutné mít na paměti, že ratifikovat se musí dvoutřetinovou většinou. Pro tedy bylo jen o čtyři senátory víc, než bylo nutně potřeba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ratifikaci smlouvy START v americkém senátu sledoval zpravodaj ČRo ve Spojených státech Vít Pohanka.

Prezident Obama mluví o nejdůležitějším dokumentu pro kontrolu zbraní za dvě desetiletí. I když odpůrci a někteří experti takové hodnocení smlouvy START zpochybňují. „Každopádně Baracku Obamovi v této souvislosti pomohlo to, že se za novou smlouvu START postavili takoví lidé, jako například bývalá republikánská ministryně zahraničí Condoleezza Riceová nebo George Bush. Za smlouvu se postavila také armáda,“ doplnil Pohanka.

Podle Pohanky byly výhrady proti smlouvě trojího druhu. Za prvé kritici z řad republikánů tvrdí, že smlouva svazuje Spojeným státům ruce při budování protiraketové obrany. Druhá jejich výhrada se týkala toho, že kontroly, s nimiž se ve smlouvě počítá, nebudou dostatečně efektivní. Třetím argumentem proti schvalování byla skutečnost, že Senát zasedá ještě ve složení, v němž byl před listopadovými volbami. V lednu v něm už bude o něco více republikánů.

Dohoda počítá se snížením jaderných arzenálů Ruska a Spojených států o třetinu. Obama pak oznámil, že jaderný arsenál přímo ve Spojených státech se tedy bude v příštích letech zeštíhlovat, ale zároveň modernizovat. Než ale vstoupí smlouva v platnost, musí ji ještě ratifikovat ruský parlament. S tím by podle prohlášení ruských představitelů neměly být problémy.

Dolní komora ruského parlamentu, Státní duma, by mohla smlouvu ratifikovat do konce roku. V Rusku to musí udělat i druhá komora parlamentu, Rada federace. „Státní duma možná přikročí k ratifikaci nového Startu už zítra, ovšem jen pokud americký Senát nezměnil text smlouvy,“ řekl předseda dolní komory ruského parlamentu Boris Gryzlov.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ratifikaci smlouvy START z ruské strany mluvil na Rádiu Česko Libor Dvořák, komentátor ČRo 6

Rada federace, horní parlamentní komora, v noci ústy předsedy zahraničního výboru Michaila Marcelova naznačila, že k ratifikaci přistoupí bezprostředně poté, co tento proces proběhne ve Státní dumě.

„Očekávám, že to projde úplně hladce, strana Jednotné Rusko má totiž mezi ruskými zákonodárci velkou převahu,“ uvádí Libor Dvořák, komentátor ČRo 6.

Kromě Ruska už ratifikaci uvítal také generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Podle něj je tento krok významným příspěvkem k bezpečnosti v euroatlantické oblasti. Prezident Barack Obama si tak zřejmě může připsat k dobru výrazný zahraničně-politický úspěch.

Vít Pohanka, Helena Berková, Silvie Třeslínová, Lenka Rafaelová, pir, ak, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme