Američané a Íránci prý tajně navazují diplomatické kontakty

Spojené státy a Írán se pokoušejí navázat tajné diplomatické kontakty. S odvoláním na své zdroje v newyorském sídle OSN to píše izraelský deník Ha'arec. Washington a Teherán přerušily diplomatické styky krátce po íránské islámské revoluci na konci sedmdesátých let. Snahy o navázání kontaktů prý teď probíhají na pozadí chystaného zasedání Valného shromáždění OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z Íránu smerem ke Kavkazu

Pohled z Íránu smerem ke Kavkazu | Foto: Jaroslav Zoula

Do New Yorku už přijel íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Právě lidé z jeho doprovodu podle izraelského Ha'arecu diskrétně jednají s americkými diplomaty.

Izrael v minulosti projevoval nad náznaky sbližování mezi Spojenými státy a Íránem nelibost. Považuje takový vývoj za nevhodný pro své postavení a bezpečnostní zájmy.

Američané ještě v osmdesátých letech prodávali íránskému režimu zbraně. V poslední době zase Teherán několikrát Američanům diskrétně pomohl s jejich válečnými operacemi v Iráku a v Afghánistánu. Navenek se ale oba státy chovají velmi nepřátelsky a svádějí boj o vliv na celém Blízkém východě.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme