Američané řeší dilema. Má být Bill Clinton 'první muž' nebo 'první druh'?

Pokud bude Hillary Clintonová na podzim zvolena prezidentkou, bude to zlomový okamžik v americké historii. A nejen kvůli tomu, že v čele státu poprvé stane žena. Milník by to byl i pro jejího manžela Billa, který se stěhoval do Bílého domu. Už podruhé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manželé Clintonovi na sjezdu demokratů ve Filadelfii

Manželé Clintonovi na sjezdu demokratů ve Filadelfii | Zdroj: Reuters

Může se to zdát předčasné, ale Američané už řeší, jak manželovi prezidentky budou říkat. A synonym k „první dámě“ v mužském rodě by se našlo docela dost. Jen všechny zní tak nějak neučesaně.

Podle průzkumu Morning Consult, kterého se zúčastnilo 1 921 Američanů, má Bill Clinton výhodu. Je totiž bývalý prezident, a jak se zdá, tenhle titul přebije i „první dámu“.

Téměř polovina respondentů preferuje mluvit o Clintonovi jako o „bývalém prezidentovi“. Dvacet procent se vyjádřilo pro „prvního gentlemana“, jedenáct pro „prvního muže“ a 8 pro „prvního manžela“.

V anketě bodovala i další pojmenování, mezi nimi výraz „first mate“, což se dá přeložit jako „první druh“. Tři procenta lidí vybrala pro Clintona o dost neformálnější oslovení „first dude“, tedy „první týpek“.

Pro neformální výraz hlasovali hlavně republikáni a mladší lidé. Konzervativnější jsou jednoznačně starší lidé, kteří si Clintona pamatují hlavně jako 42. amerického prezidenta.

Pojmenování partnerky či partnera hlavy státu žádný oficiální předpis neupravuje. První americkou „první dámou“ byla Marta Washingtonová, výraz se ale uchytil až kolem roku 1860.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme