Američané rozhodnou o vydání Drumma, možného aktéra irské bankovní krize

Soud v americkém Bostonu dnes bude rozhodovat o vydání někdejšího bankéře Davida Drumma do Irska. Bývalý ředitel finančního domu Anglo Irish Bank je považovaný za jednoho z viníků irské bankovní krize v roce 2008. Americká policie ho zadržela v Bostonu o víkendu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Irské úřady žádají Spojené státy o vydání Davida Drumma do Dublinu, kde ho čeká trestní řízení. Někdejší ředitel Anglo Irish Bank žije ve Spojených státech od roku 2009.

Z Irska odešel krátce poté, co vláda jeden z největších bankovních domů v Evropě kvůli finančním problémům a hrozbě krachu zestátnila.

Drumm v roce 2010 podal v Bostonu žádost o vyhlášení bankrotu. Americké úřady ji ale zamítly s tím, že někdejší vysoký manažer vědomě lhal a chtěl skrýt svůj majetek před věřiteli.

Na záchranu banky, kterou Drumm vedl v letech 2005 až 2008, musela irská vláda z peněz daňových poplatníků vynaložit asi 30 miliard eur (812 miliard Kč). Byla to skoro pětina hrubého domácího produktu Irska.

Tato kauza je považována za hlavní zdroj bankovní krize, do které se následně Irsko dostalo. Země sama pak musela požádat o mezinárodní finanční pomoc, kterou dostala v roce 2010.

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme