Američané už čtvrtou noc protestovali proti policejnímu násilí

Na řadě míst po celých Spojených státech se v neděli večer uskutečnily další protesty, vyvolané zastřelením dvou černochů při kontroverzních policejních zákrocích v minulém týdnu. Demonstranti se znovu sešli v Baton Rouge ve státě Louisiana a v Saint Paul v Minnesotě. Právě v těchto městech totiž ke sporné policejní střelbě došlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Spojených státech pokračují protesty proti policejnímu násilí

Ve Spojených státech pokračují protesty proti policejnímu násilí | Zdroj: Reuters

„Žádná spravedlnost, žádný mír,“ skandovalo zhruba 200 demonstrujících v Baton Rouge. Policisté tam minulý týden zastřelili Altona Sterlinga, kterého kontrolovali na základě anonymního oznámení, že má zbraň.

Na demonstraci podle webu zpravodajské televizní stanice CBS News dohlížely desítky policistů a další desítky příslušníků pořádkových jednotek. Kolem 30 policejních vozidel bylo shromážděno opodál.

Místní média s odvoláním na policii uvedla, že demonstranti se po poklidném protestním pochodu k místnímu Kapitolu střetli s policií. Ve vazbě skončilo nejméně 48 lidí. Podle úřadů se tak stalo během neohlášené protestní akce.

O víkendu policie během protestů v Baton Rouge zadržela zhruba 160 lidí, napsala agentura AP. Zatímco dřívějších demonstrací se zúčastnily tisíce lidí, v neděli v noci demonstrovala již podstatně menší skupina.

Ve Spojených státech pokračují protesty proti policejnímu násilí | Foto: Reuters

V minnesotské metropoli Saint Paul bylo podle zpravodajského serveru CNN zadrženo zhruba 102 demonstrujících, kteří v uplynulých dnech protestovali proti násilné smrti Philanda Castilea. Zabit byl ve středu několika výstřely z policejní zbraně, když jej policisté zastavili kvůli rozbitému světlu jeho vozu.

V neděli odpoledne se ve městě konala pokojná demonstrace před policejním velitelstvím, zúčastnilo se jí zhruba 300 lidí. Podle CNN bylo při podobných protestech v New Yorku, v Chicagu, v Saint Paul a v Baton Rouge v uplynulých dnech zadrženo nejméně 261 lidí.

Ve čtvrtek se podobné protesty v Dallasu staly místem hromadné vraždy pěti policistů. Pachatele policie zabila. Motiv činu byl zřejmě rasistický. Vyšetřovatelé útočníka identifikovali jako pětadvacetiletého černocha Micaha Xaviera Johnsona. Vyjednavačům podle médií řekl, že jeho cílem jsou bělošští policisté.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme