Americká NSA přerušuje sběr dat z telefonátů. Platnost zákona vypršela

Ve Spojených státech přestal platit zákon o tajných službách, který vstoupil v platnost po útocích 11. září 2001. Mimo jiné umožňoval Národní agentuře pro bezpečnost (NSA), aby ve velkém sbírala data o telefonátech. Američtí senátoři se na prodloužení zákona nedohodli. Jeho platnost skončila o půlnoci tamního času, tedy v šest hodin ráno času našeho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor Rand Paul odpovídá na otázky reportérů

Senátor Rand Paul odpovídá na otázky reportérů | Zdroj: Reuters

NSA od dnešního rána nesmí sbírat žádné údaje o telefonátech, kterých dosud shromažďovala v rámci svého bezpečnostního programu tisíce.

Když bývalý zaměstnanec tajných služeb Edward Snowden tyto praktiky odhalil, vyvolalo to mezinárodní skandál. Ukázalo se, že NSA sleduje telefony nejenom tisíců Američanů, ale také řady Evropanů - například předních politiků a diplomatů.

Zmíněný zákon se ale týká také odposlechů podezřelých osob. To znamená, že agenti nesledují konkrétní telefony, ale přímo skupiny lidí, které by mohly mít nějakou spojitost s terorismem.

Hlavní roli při rozhodování Senátu hrál Rand Paul, senátor z Kentucky a také republikánský kandidát na prezidenta. Právě jeho námitky byly během hlasování nejhlasitější.

"Proces sběru velkého množství dat končí. Vláda už nebude moci sbírat informace z telefonátů. Obávám se ale, že telefonní společnosti to dělat budou," řekl senátor, podle nějž začíná diskuse o soukromí.

"Je to debata o listině práv. Je to debata o právu na to, aby vás nechali na pokoji. Právo na soukromí je nejochraňovanější a pro civilizované lidi nejcennější."

Senát bude diskutovat o reformě zákona

Prezident Barack Obama ještě před hlasováním vyzval senátory, aby zapomněli na politické spory a zákon schválili, jinak se můžou Spojené státy ocitnout v ohrožení.

Senátoři mají na stole nový zákon, který reformuje kritizované praktiky tajných služeb. Sbírat telefonická data budou podle něj i nadále, ovšem jejich použití jim bude muset povolit soud. Senátoři začnou novelu projednávat v polovině týdne, její schválení se očekává nejdřív ve středu.

Pavlína Nečásková, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme