Americké město Providence žaluje kvůli korupci obří brazilskou firmu Petrobrás

Americké město Providence žaluje kvůli korupci brazilský ropný gigant Petrobrás a jeho manažery. Polostátní koncern údajně započítával do nákladů i vysoké úplatky, které šly do kapes ředitelů firmy a brazilských politiků. Tím měl poškodit své akcionáře. Mezi podílníky jsou tisíce lidí, jejichž peníze spravuje právě radnice města Providence. Na žalobu upozornil deník Globo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrála ropné společnosti Petrobrás v brazilském Rio de Janeiru

Centrála ropné společnosti Petrobrás v brazilském Rio de Janeiru | Zdroj: Reuters

Pro Petrobrás to není nejlepší vánoční dárek. Podobných žalob už drobní akcionáři ve Spojených státech podali 10 a manažeři brazilského koncernu se bojí, aby tak nespustili lavinu.

Právníci města Providence poukazují například na extrémně nevýhodný nákup rafinerie v texaské Pasadeně nebo opravu velkého ropného komplexu v Riu de Janeiro. Ta se podle odhadů prodraží čtyřnásobně oproti původnímu plánu.

Podle deníku Globo musí ještě žalobu přijmout americká justice, je ale pravděpodobné, že se tak stane. Petrobrás, který je podle obratu největší latinskoamerickou firmou, totiž obchoduje své akcie i na amerických finančních trzích a musí se tak řídit místním právem.

Úplatky v Petrobrásu jsou největším korupčním skandálem, jaký Brazílie zažila. Jsou do něj zapojené velké inženýrské a stavební firmy a podle médií zasahuje do řad vládní Strany pracujících i dalších stran.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme