Americké ministerstvo spravedlnosti vyzývá Ferguson k reformám policie

Policie v americkém městě Ferguson by se měla podle ministra spravedlnosti Erica Holdera okamžitě reformovat. Jeho úřad zjistil během několikaměsíčního vyšetřování, že policisté na předměstí St. Louis často jednají na základě rasového klíče a předsudků. Policista, který loni v létě zastřelil neozbrojeného černošského mladíka, se ale podle prověrky nedopustil trestného činu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder | Zdroj: Reuters

Podle ministra spravedlnosti Erica Holdera vyšetřovatelé nenašli důkazy, které by ospravedlňovaly trestní stíhání policisty Darrena Wilsona kvůli zastřelení neozbrojeného 18letého Michaela Browna.

Politiky i vysoce postavené úředníky ve Fergusonu ale Holder vyzval k okamžitým a zásadním změnám ve fungování policie. Ta podle něj jednala na základě rasových předsudků a v rozporu s americkou ústavou.

Afroamerické obyvatele Fergusonu podle zprávy například neodůvodněně kontrolovala dopravní policie. Byli mimo jiné pokutováni za drobné prohřešky jako chůze po silnici. Úřady se tak snažily zvýšit příjmy do městské pokladny.


Zvětšit mapu

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme