Americké úřady obvinily mladíka z devítinásobné vraždy v Charlestonu

Jednadvacetiletý Američan Dylann Roof je obviněný z devítinásobné vraždy a držení střelné zbraně. Potvrdila to charlestonská policie. Bělošský mladík už se podle CNN přiznal k tomu, že ve středu večer postřílel v jednom z nejstarších černošských kostelů ve městě 9 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američan Dylann Roof obviněný z devítinásobné vraždy v Charlestonu

Američan Dylann Roof obviněný z devítinásobné vraždy v Charlestonu | Zdroj: Reuters

Dylann Roof by se měl dnes poprvé objevit před soudem, slyšení by se mělo odehrát skrze videolink. Policie Roofa obvinila den poté, co mladíka dopadla v sousední Severní Karolíně.

Úřady vyšetřují útok jako zločin motivovaný rasovou nenávistí, podle médií chtěl Roof rozpoutat svým činem rasovou válku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se děje v Charlestonu, kde střelec usmrtil v kostele devět lidí, sleduje zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Zveřejněna už jsou také jména obětí, jsou mezi nimi i čtyři duchovní. Obyvatelé Charlestonu jsou povahou zločinu zdrceni. O to víc, že se odehrál na historickém místě, které je důležité pro afroamerickou komunitu. V 19. století kostel, ve kterém došlo k masakru, založil vůdce povstání otroků.

Guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová předtím uvedla, že v případě usvědčení mladíka úřady budou žádat trest smrti. Ne všichni se k tomu ale takto staví. Například dospělé děti jedné z obětí už den po zločinu uvedly, že útočníkovi odpouštějí, že zavraždil jejich matku, která je učila, že láska musí zvítězit nad nenávistí.

Americký prezident Barack Obama útok označil za zločin, který vyvolává vzpomínky na temné stránky americké historie.

Zločin se odehrál v době, kdy Spojené státy procházejí intenzivní debatou o rasových otázkách, kterou rozpoutaly případy policejního násilí vůči afroamerické menšině.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme