Američané odmítli Obamovu politiku, volili republikány

Šéf Bílého domu Barack Obama v neoficiální referendu o své dosavadní politice neuspěl. Prezidentovi demokraté totiž podle očekávání ve volbách ztratili kontrolu nad americkou Sněmovnou reprezentantů. V Senátu si ale udrží těsnou většinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolní komoru amerického Kongresu ovládnou republikáni (ilustrační foto)

Dolní komoru amerického Kongresu ovládnou republikáni (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Prohra demokratů se očekávala, žádné velké překvapení se nekoná. Podle posledních propočtů získali republikáni ve Sněmovně reprezentantů 60 křesel, což je nejdramatičtější změna od roku 1948.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky amerických voleb shrnuje zpravodaj Vít Pohanka

Výsledky tak jasně ukazují na nespokojenost Američanů, jaká v posledních dvou letech panuje s demokraty a s prezidentem Obamou.

Republikáni nyní budou mít v dolní komoře Kongresu pohodlnou většinu 230 hlasů, což je o 57 víc, než měli před volbami. V Senátu získali přinejmenším šest nových křesel. Demokratickou většinu tak sice neohrozili, ale výrazně ji snížili.

Kromě toho zvítězili republikánští kandidáti na guvernéra ve více státech než demokraté. Neplatí to však o Kalifornii, nejlidnatějším státě USA, kde byl zvolen demokrat Jerry Brown. Uspěl i demokratický vůdce v Senátu Harry Reid, který obhájil křeslo guvernéra Nevady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební situaci ve Spojených státech sleduje tamní zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Budoucí republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner uvedl, že je ochoten s Obamou spolupracovat, americký prezident ale musí změnit kurz.

„Zatímco naše nová většina bude ve Sněmovnu reprezentantů plnit úkoly vaším hlasem, musíme mít na paměti, že je to prezident, který nastoluje vládní agendu. Americký lid ale k němu vyslal neklamnou zprávu, a tou je změnit kurz,“ prohlásil Boehner k voličům.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Spojených státech Víta Pohanky bude mít nyní Obama mnohem těžší pozici při prosazování změn: „Prezident bude vládnout oslabený, bude muset najít společnou řeč s republikány ve Sněmovně reprezentantů. Nebude asi úplně ochromený, ale současně to nebude mít při prosazování jakékoliv legislativy zdaleka tak snadné, jako to bylo zatím.“

Republikáni slibují útok na reformu zdravotnictví

Nově zvolení republikáni už teď slibují, že zvrátí mnohé kroky prezidenta Obamy, například reformu zdravotnictví, kterou prezident prosadil. Nebudou to však mít jednoduché.

Zdravotnická reforma a stimulační balík, které označovala administrativa Baracka Obamy za své hlavní úspěchy, se teď sice obracejí proti ní, ale aby republikáni ve Sněmovně reprezentantů reformu zvrátili, musejí najít shodu se Senátem. V něm budou mít pořád většinu demokraté.

Lídr republikánských poslanců John Boehner je tvrdým kritikem Obamy | Foto: ČTK

Prezident navíc může použít svého práva veta. To by mohla v dolní komoře zvrátit jen dvoutřetinová většina hlasů, na kterou republikáni ani po volbách nedosáhnou.

'Nadšení z Obamy vyprchalo'

Podle politologa Kryštofa Kozáka z Katedry amerických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je hlavním důvodem, proč se tolik voličů odklonilo od demokratů, stav americké ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na důvody výsledku amerických voleb se Rádio Česko ptalo politologa Kryštofa Kozáka z Univerzity Karlovy

„Obamovi se nepodařilo za dva roky i přes poměrně značný fiskální stimul, který zadlužil Ameriku velmi výrazně, přenést tyto veřejné prostředky do toho, aby se nezaměstnanost výrazně snížila,“ podotkl Kozák.

„Bylo dosaženo některých úspěchů, finanční systém se nezhroutil, ekonomická situace v Americe je víceméně stabilizovaná,ale to voličům nestačí. Obama vzbudil u lidí obrovská očekávání, ale ukázalo se, že při každodenním vládnutí je potřeba dělat určité kompromisy a nadšení logicky vyprchává,“ dodal.

Některé komentáře ale uvádějí, že momentální situace může Obamovi vyhovovat z hlediska jeho znovuzvolení. „Republikáni už se teď nemohou tvářit, že jenom všechno boří, a očekává se, že budou muset alespoň trochu se tvářit konstruktivně. Pokud pojedou pořád na protestní vlně, to je potom může oslabit v roce 2012,“ míní politolog.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme