Americký Kongres uctí památku Václava Havla, odhalí mu bustu

Americký Kongres dnes odhalením busty uctí památku bývalého českého prezidenta Václava Havla. Socha bude stát v sídle Kongresu na Capitol Hillu. Václav Havel je teprve čtvrtým světovým státníkem, kterému se podobného ocenění ze strany amerických zákonodárců dostane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel objektivem Tomki Němce

Václav Havel objektivem Tomki Němce | Foto: foto © tomki němec

Slavnostního odhalení se účastní přední američtí politici i česká delegace v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Američtí politici označují umístění busty v Kapitolu za výjimečnou poctu a mimořádné ocenění připomínající, jak klíčovou roli sehrál Václav Havel v úsilí o návrat svobody do střední a východní Evropy.

„Narodila jsem se v Praze, a když se Václav Havel stal prezidentem, byla jsem velmi hrdá na svůj původ a na to, co Československo a Česká republika dokázaly. Václav Havel se stal symbolem demokracie," uvedla bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Jako výjimečnou poctu označují američtí politici odhalení busty Václava Havla v Kongresu

Číst článek

„Chci ve svém vystoupení ocenit roli Václava Havla v dějinách České republiky, koneckonců i z hlediska vnímání České republiky navenek. A chci také poděkovat zástupcům amerického Kongresu za to, že prokázali Václavu Havlovi a jeho prostřednictvím také České republice velkou čest,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Úmysl otevřeně se přihlásit k principům, které prosazoval Václav Havel, označil za jeden z hlavních důvodů návštěvy.

Ve Spojených státech v posledních měsících zaznívalo znepokojení ohledně některých výroků českých politiků o lidských právech. Premiér Sobotka ale podle svých slov během schůzky s viceprezidentem Joem Bidenem v Bílém domě kritiku nezaznamenal.

Odkaz Václava Havla a jeho roli připomene i velká debata v Kongresové knihovně, kde se sejdou přední politici, myslitelé i experti.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme