Americký ministr obrany Hagel podal demisi, vládu opouští jediný republikán

Americký ministr obrany Chuck Hagel odstoupí z funkce. Prezident Barack Obama demisi jediného republikánského člena svého kabinetu přijal. Hagel odchází podle části amerických médií na žádost prezidenta. Obamovi ministr obrany asi před měsícem oznámil, že nadešel čas, aby funkci opustil. Některá média ale spekulují o tom, že Hagel ve funkci skončil pod nátlakem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama přijal demisi ministra obrany Chucka Hagela

Americký prezident Barack Obama přijal demisi ministra obrany Chucka Hagela | Zdroj: Reuters

Podle listu New York Times odchází ministr obrany Chuck Hagel v souvislosti se změnou vojenské strategie v boji proti ozbrojenému hnutí Islámský stát v Iráku a v Sýrii.

Lidé z americké administrativy tak podle deníku berou rozhodnutí prezidenta Obamy jako přiznání, že hrozba ze strany radikálních islamistů vyžaduje jiný přístup, než který uplatňoval Hagel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odchodu Chucka Hagela z postu amerického ministra obrany mluvil profesor historie a mezinárodních vztahů na univerzitě v Bostonu Igor Lukeš

„Hagel přišel do funkce s tím, že stáhne vojáky z Afghánistánu, což se stalo. A že provede klíčové reformy ozbrojených sil a úsporná opatření, za která ho dnes prezident pochválil. Situace se ale změnila. Spojené státy čelí výzvě v podobě Islámského státu,“ komentuje situaci washingtonská zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová.

Podle ní se dnešní setkání s novináři v Bílém domě neslo ve velmi pozitivním duchu. Hagel a Obama se navzájem označili za dlouholeté přátele. „Měl jsem velké štěstí, že mi Chuck Hagel stál dva roky po boku,“ pronesl americký prezident.

První šéf Pentagonu, který bojoval ve Vietnamu

Bývalý senátor a veterán z vietnamské války zastával post ministra obrany necelé dva roky. Prezident Obama si ho prý vybral i kvůli kritickým názorům na některé předchozí americké konflikty, například válku v Iráku.

Byl ministrem v době stahování amerických bojových jednotek z Afghánistánu a škrtů v rozpočtu Pentagonu.

Hagel nikdy nezapadl do vysokých kruhů ve Washingtonu, přibližuje profesor historie a mezinárodních vztahů na univerzitě v americkém Bostonu Igor Lukeš.

Americký prezident Barack Obama a ministr obrany Chuck Hagel se objali po oznámení Hagelovy rezignace | Foto: ČTK/AP

„Věřím, že se na odchod z Pentagonu těší. Zároveň není pochyb, že si to přeje i Bílý dům a prezident Obama. Po volební porážce demokratů musí ukázat ochotu přestavět tým, kterému dali lidé v posledních volbách tak špatné vysvědčení,“ hodnotí Lukeš.

Právě po listopadových volbách do Kongresu začala média spekulovat, že by ministr obrany mohl odejít. Jediný republikánský člen vlády se také potýkal s kritikou, že není dostatečně razantní.

„Být ministrem obrany byla největší pocta v mém životě a jsem hrdý na to, čeho jsme dosáhli. Zůstanu ve funkci a budu pracovat stejně tvrdě jako každý den za poslední dva roky, dokud americký Senát neschválí mého nástupce,“ přiblížil dnes Hagel.

Mezi možnými kandidáty na ministerský post jmenuje americký deník New York Times bývalé náměstky ministra obrany Michèle Flournoyovou a Ashtona Cartera. Možným nástupcem prý může být i demokratický senátor Jack Reed.

„Netroufám si nic předpovídat, ale odchod Hagela by mohl signalizovat ještě razantnější chování Spojených států na Blízkém východě,“ dodává Igor Lukeš.

Americký prezident prezident Barack Obama (uprostřed) oznámil v Bílém domě rezignaci ministra obrany Chucka Hagela (vlevo). Přítomen byl také viceprezident Joe Biden (vpravo). | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, ČTK, Anna Jadrná, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme