Americký Nejvyšší soud podpořil použití sporné látky ve smrtících injekcích

Americký Nejvyšší soud udělal prozatímní tečku za debatou o používání sporné látky při popravách smrtícími injekcemi. Soud podpořil použití drogy, kterou kritici označují za zdroj nehumánní a kruté smrti pro odsouzence. Úřady kvůli tomu loni pozastavily provádění poprav tímto způsobem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jehla, injekční stříkačka (ilustrační foto)

Jehla, injekční stříkačka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Soud rozhodoval o používání sporné látky midazolam při popravách. Došel k závěru, že při používání této drogy úřady neporušují zákaz krutého a nehumánního trestu.

Ve Spojených státech je to vnímáno jako zásah kritiků trestu smrti, kteří tvrdí, že látka není pro smrtící injekce vhodný.

Celá debata se rozpoutala poté, co v roce 2014 začaly tuto látku používat tři americké státy. Popravy potom trvaly mnohem déle a existovaly obavy, že jsou nehumánní, protože sedativum neúčinkuje tak, jak má, a odsouzenec může při popravě zažívat velkou bolest a utrpení.

Úřady začaly spornou drogu používat, protože mají problémy s dodávkami "tradičních" sedativ. Řada evropských firem, které je vyrábějí, je totiž odmítla americkým úřadům pro účely poprav prodávat.

Evropská unie takový prodej zakazuje. Nedostatek hned několika takových látek, jejichž kombinaci americké věznice používaly, vedl k používání sporné drogy, odkládání poprav a ostré debatě o trestu smrti.

Z 50 amerických států má trest smrti uzákoněno 32. Mnohé z nich začaly v posledních měsících v důsledku debaty o injekcích zavádět i další kontroverzní metody poprav, jako například zastřelením nebo v plynové komoře.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu bude podle analytiků pro tyto státy jednodušší vrátit se k injekčním popravám.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme