Argentinská prezidentka se setkala se Snowdenem, ze schůzky měl údajně dobrý pocit

Bývalý pracovník americké tajné služby NSA Edward Snowden měl v Moskvě vzácnou návštěvu. Setkala se s ním argentinská prezidentka Cristina Fernándezová. Je to první tak vysoce postavená osoba, která Snowdena navštívila. Prezidentka setkání nekomentovala, ale ani ho nepopřela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová | Zdroj: Reuters

Setkání se odehrálo na konci dubna, kdy byla argentinská prezidentka na oficiální návštěvě Kremlu. O té sice hodně tweetovala, fotek s Vladimirem Putinem zveřejnila hodně, ale se Snowdenem ani jednu.

O doposud utajené návštěvě promluvil ředitel americké nevládní organizace, která poskytuje Snowdenovi pomoc. Prý spolu oba dva mluvili přes hodinu a Snowden měl ze schůzky velmi dobrý pocit.

Argentinská prezidentka setkání v Moskvě zatím nekomentovala, ale ani ho nepopřela.

Uskutečnilo se jen dva týdny poté, co na veřejnost unikly informace o britské špionáži vůči Buenos Aires. Konkrétně mělo jít o Falklandy.

Podle informací, které zveřejnila některá americká a argentinská média na základě úniků, šlo o sledování mimo jiné elektronické komunikace.

Ruský prezident Vladimir Putin a argentinská prezidentka Cristina Fernandezová | Foto: Reuters

Britové se také měli snažit nějakým způsobem ovlivnit argentinské veřejné mínění, aby nebylo tolik zajedno se současnou prezidentkou a vládou, která považuje Falklandy za argentinské území, přestože nikdy fakticky nebyly. Ale ani jedna vláda to nekomentovala.

O některých jihoamerických zemích se hodně mluvilo kvůli možnému azylu pro Edwarda Snowdena.

Ten je tak trochu ve „vzduchu" – na svém území a před svými soudy by ho ráda měla americká politická reprezentace a justice. Moskva mu udělila v roce 2013 povolení k pobytu na tři roky, ale trvalý azyl ne. Kam půjde potom, není známo.

Argentinská vláda se v poslední době proti administrativě USA hodně vymezuje. Pro napjaté vztahy s Washingtonem mají důvod i další jihoamerické státy.

Edward Snowden | Foto: CC BY-SA 3.0 Praxis Films Laura Poitras

Americkou špionáž okusila brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, když byl sledován její telefon. Ta už se ale s Barackem Obamou trochu usmířila a bude se usmiřovat i na návštěvě tento měsíc.

A azyl pro Snowdena už odmítla. Ten o něj požádal také třeba v Bolívii a Venezuele, země o něm ale ještě nerozhodly.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme