Argentinské Chivilcoy přestane organizovat i podporovat soutěže miss, jsou prý sexistické

S princeznami a královnami krásy je konec. Aspoň tedy v argentinském městě Chivilcoy poblíž Buenos Aires. Tamní radní zakázali soutěže o nejhezčí ženy. Argumentují tím, že takové soutěže jsou sexistické, a mohou dokonce vést k násilí proti ženám. Klání, ve kterých jde především o krásu, jsou přitom v celé Latinské Americe oblíbená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinská miss při exkurzi v dakarském bivaku

Argentinská miss při exkurzi v dakarském bivaku | Foto: Jan Říha

Soutěže o nejhezčí ženu často provázejí nejrůznější jiné události a slavnosti. Třeba v Buenos Aires je velký svátek přistěhovaleckých komunit a k tomu se volí nejhezčí žena-cizinka. Když před třemi měsíci slavili v Chivilcoy výročí založení, také volili miss.

Jenže s tím je teď v tomto menším zemědělském městě konec. Radní se usnesli, že Chivilcoy už nikdy nebude jakkoli organizovat nebo i jen podporovat takové soutěže. Místo toho se budou veřejně oceňovat úspěchy mladých lidí, například v soutěži o nejlepšího dobrovolníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem miss v argentinském Chivilcoy mapoval zpravodaj David Koubek

Zákaz je to ale jen napůl. Soukromé iniciativě radní zabránit nemohou, ale žádná taková veřejná, úřady posvěcená miss už v Chivilcoy nebude.

Podle radních soutěže posilují uvažování o tom, že rozhodující je v životě fyzická krása a pasují ženy do role sexuálního objektu.

Národní institut pro boj proti diskriminaci a xenofobii dokonce tvrdí, že takové soutěže ve školách vedou k šikanování dívek, které je vyhrají. V Jižní Americe je ale ideál krásy a kult těla hodně zakořeněný, spousta žen startuje kariéru v televizi nebo filmu tím, že vyhrají nějakou soutěž krásy.

A Argentinci berou tyto soutěže docela vážně. Před rokem vyvolala rozruch miss ve vinařské provincii Mendoza, které radní zakázali předat korunku nástupkyni, protože otěhotněla a to bylo podle nich proti pravidlům. Ona žena se ale nedala a zažalovala je za diskriminaci a morální újmu.

Přestože v Jižní Americe jsou hned tři prezidentky, mezi nimi právě i v Argentině, tak o tamních zemích se mluví jako o machistických či sexistických.

Muže svádějí ženy a manželka se na to dívá

Určitě by se tam našlo hodně nominací na anticenu Sexistické prasátečko. Nedávno byl v televizi pořad, ve kterém ženy před skrytými kamerami svádějí muže, a to hodně explicitním či nestydatým způsobem. Mužova manželka to ve studiu komentuje a pak mu to také před kamerami vytmaví.

Odpůrci stereotypů by určitě také měli co říct třeba ke známému karnevalu. A i statistiky sexuálního násilí jsou tu vysoké. Na druhé straně jsou v Jižní Americe tři ženy v nejvyšší funkci.

I v latinskoamerických parlamentech mají ženy větší zastoupení než třeba v České republice, a pokud jde o postavení ve společnosti, tak i tam ženy často hrají prim. Třeba sociální dávky pro rodiny dostávají v Brazílii častěji do rukou ženy.

David Koubek, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme