Argentinský soud definitivně stáhl obvinění proti prezidentce

Argentinský soud definitivně zamítl obvinění, že se prezidentka snažila mařit vyšetřování teroristického útoku. Cristinu Fernándezovou chtěli obžalovat prokurátoři, kteří převzali vyšetřování od zemřelého kolegy Alberta Nismana. Dva ze tří soudců odvolacího soudu ale odmítli, aby se případem justice dál zabývala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová | Zdroj: Reuters

Více než třistastránková zpráva Alberta Nismana, kterou dokončil v první polovině ledna, je definitivně smetená ze stolu.

Prezidentka Cristina Fernándezová vždy zásadně popírala jeho tvrzení, že se snažila zamést stopy vedoucí k pachatelům teroristického útoku proti židovskému středisku v Buenos Aires z roku 1994, při kterém zemřelo 85 lidí.

Podle poslední vyšetřovací verze ho vykonal libanonský Hizballáh na příkaz tehdejšího íránského režimu. Fernándezová se podle nařčení měla také snažit očistit několik konkrétních osob obviněných z útoku, za což měla Argentina snáze získat obchodní dohodu s Íránem.

Noc před tím, než měl Nisman v argentinském kongresu vypovídat o svém nařčení na adresu Cristiny Fernándezové a dalších osob, ho našli s prostřelenou hlavou v koupelně jeho bytu.

Jeho smrt se zatím nevyšetřila. Prezidentka Fernándezová prohlásila, že za ní pravděpodobně stojí mocenský boj uvnitř tajné služby. Tu na její popud parlament rozpustil a schválil vytvoření nového orgánu.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme