Argentinský soudce zamítl návrh na obvinění prezidentky

Argentinská prezidentka nebude čelit žalobě kvůli tomu, že údajně mařila vyšetřování teroristického útoku. Soudce odmítl zahájit řízení navrhované prokurátorem Albertem Nismanem. Ten zemřel v polovině ledna za dosud nevyjasněných okolností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová považuje obvinění za podíl na smrti prokurátora za absurdní

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová považuje obvinění za podíl na smrti prokurátora za absurdní | Zdroj: Reuters

Nismanovo nařčení a následná smrt ještě prohloubily nedůvěru části argentinské společnosti ve vládu Cristiny Fernándezové.

Alberto Nisman tvrdil, že prezidentka a ministr zahraničí mařili vyšetřování teroristického útoku na židovské středisko v Buenos Aires z roku 1994, při kterém zemřelo 85 lidí. Argentinská justice z bombového útoku obvinila Írán. Na jeho objednávku ho údajně provedlo libanonské hnutí Hizballáh.

Prezidentka Fernándezová se podle nařčení měla snažit zahladit stopy vedoucí do Teheránu a očistit několik konkrétních osob obviněných z útoku, za což měla Argentina snáze získat obchodní dohodu s Íránem.

Podle soudce Daniela Rafecase ale v Nismanově zprávě chyběly přesvědčivé důkazy. Toto rozhodnutí ovšem situaci v zemi neuklidnilo.

Příčina prokurátorovy smrti se stále bez hmatatelného pokroku vyšetřuje. Prezidentka Fernándezová prohlásila, že za ní pravděpodobně stojí mocenský boj uvnitř tajné služby. Tu nyní na její popud parlament rozpustil a schválil vytvoření nového orgánu.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme