Batoh v New Jersey ukrýval nástražná zařízení. Policie podezřelou tašku na dálku odpálila

Pět malých nástražných zařízení objevily americké úřady v batohu v New Jersey. Televizní stanici CNN to sdělil místní starosta Chris Bollwage. Policie použila speciálního robota a zařízení na dálku zneškodnila. K náložím nebyly podle starosty připojeny žádné rozbušky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie na místě. Batoh v New Jersey ukrýval pět nástražných zařízení, oznámil mítsní starosta Chris Bollwage

Policie na místě. Batoh v New Jersey ukrýval pět nástražných zařízení, oznámil mítsní starosta Chris Bollwage | Zdroj: Reuters

Podezřelý obsah koše nahlásili dva muži, kteří vybírali odpadky poblíž nádraží v Elizabeth na předměstí New Jersey. Mysleli si, že je v něm něco cenného, a tak s ním odešli, aniž by se do něj podívali.

Batoh byl ale tak těžký, že ušli jen 300 metrů. Pak ho položili na zem, aby si odpočinuli. Následně ho otevřeli a poté zalarmovali policii.

Muži popsali, že viděli dráty a trubku, řekl novinářům starosta města Christian Bollwage. Policisté proto přivolali pyrotechniky, kteří využili dálkově řízeného robota k odpálení zařízení, která neměla rozbušky ani žádný časovač. „Robot přeřízl drát a vybuchlo to," řekl Bollwage s tím, že exploze byla kontrolovaná.

Vybuchlo ale pouze jedno z pěti zařízení, část z nich byly trubkové bomby, které jsou poměrně běžné mezi podomácku vyráběnými výbušninami. „Pokud jde o ostatní zařízení, federální vyšetřovatelé a policie se je snaží zajistit, aby mohly později posloužit jako důkazní materiál. Prohledávají také celou oblast výbuchu, aby mohli prověřit úlomky po zařízení, které explodovalo," popsal starosta Bollwage.

Policisté také prohledali všechny odpadkové koše v okolí, jestli tam nejsou další možné výbušniny. Celé místo nedaleko železniční stanice bude až do zítřka uzavřené.

Bollwage ujistil, že podle něj nebylo město cílem útoku. „Ať už to vyhodil kdokoli, pravděpodobně se toho snažil zbavit," uvedl starosta s tím, že v místě, kde se nálože našly, se zpravidla nepohybuje mnoho lidí.

Incident se stal dva dny poté, co výbuch podomácku vyrobené nálože na Manhattanu v New Yorku zranil 29 lidí. Policie pak několik bloků od místa exploze objevila další nálož. V sobotu navíc v New Jersey vybuchla nálož poblíž trasy plánovaného charitativního běhu, exploze ale nikoho nezranila.

Podle CNN nic nenaznačuje, že by byl nález v Elizabeth spojen s newyorským nebo newjerseyským incidentem.

ČTK, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme