Brazilci dnes volí mezi dosavadní prezidentkou a opozicí, která slibuje změnu

Největší latinskoamerická země dnes zvolí prezidenta. 143 milionů voličů může rozhodnout mezi dosavadní prezidentkou Dilmou Rousseffovou nebo kandidátem opozice Aéciem Nevesem. Podle předvolebních průzkumů bude souboj velmi těsný. Oba se tak až do poslední chvíle snažili bojovat skoro o polovinu všech voličů, kteří nedali v prvním kole hlas ani jednomu z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební reklama současné prezidentky Dilmy Rousseffové na nejdůležitější třídě Brazílie. Slibuje nové myšlenky se stejnou tváří u kormidla

Předvolební reklama současné prezidentky Dilmy Rousseffové na nejdůležitější třídě Brazílie. Slibuje nové myšlenky se stejnou tváří u kormidla | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Nespokojených voličů je hodně. V Brazílii sice platí volební povinnost, každý pátý ale možnost vyťukat číslo do elektronické urny nevyužil.

Kandidáti teď vsadili spíš na konfrontační styl a nahánění strachu ze soupeře. Už to nejsou jen sliby. Součástí předvolebních kampaní je čím dál častěji obviňování a vyvolávání obav, co by se stalo, kdyby vyhrál druhý kandidát.

Přestože proti této kampani zakročil dokonce Volební soud, a zakázal předvolební spoty obou kandidátů, útoky vydržely až do poslední chvíle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je situace v den voleb v Brazílii, ví redaktor ČRo David Koubek

Kampaň zaměřená proti spíše pravicovějšímu Aéciu Nevesovi cílila hlavně na ty, kteří se bojí, že by mohli přijít o dávky nebo výhody z dalších sociálních programů.

Prezidentka Dilma Rousseffová varovala ve svých projevech před těmi, kdo přihrávají soukromému sektoru a zvyšují úroky. Její Strana pracujících vyzdvihovala to, že pomohla zlepšit život chudších obyvatel a připomínala někdejší problematické období vlády sociálních demokratů Aécia Nevese.

Ten zase dokola vyvracel, že by chtěl sáhnout na sociální programy a poukazoval na zhoršující se ekonomické ukazatele, především rostoucí inflaci. Neves teď slibuje, že rozhýbe ekonomiku.

Upozornil také na korupční skandály vládní strany. Mluvil dokonce o gangu, který si v uplynulých 12 letech, kdy je u moci Strana pracujících, našel cestu a zajistil podporu přímo od vlády.

Rozhodování bude složité

Ke klidu před volbami toho moc nepřispělo. V pátek vyšlo speciální a tentokrát hodně výbušné předvolební vydání časopisu Veja, který tradičně hájí pravicové názory.

Podle něj prezidentka Rousseffová a exprezident Lula věděli o celém korupčním schématu, které vedlo přes státní ropnou společnost do kapes jejich spolustraníků.

O post brazilského prezidenta soupeří Dilma Rousseffová a Aécio Neves | Foto: Reuters

Prezidentka obvinila časopis z volebního terorismu, její volební vyzyvatel téma využil a v debatě se jí zeptal, jestli to je pravda, nebo ne. Redakci časopisu poté napadli vandalové.

V tom všem se má zorientovat skoro 60 milionů voličů, co v prvním kole voleb nedali hlas ani jednomu ze dvou kandidátů na prezidenta, kteří se jim teď nabízejí. Právě hlasy nerozhodnutých voličů budou klíčové.

„Ve druhém kole podle průzkumů Aécia jako prezidenta odmítá méně lidí než Dilmu – tu voliči tolik netolerují,“ uvádí Sonia Fleury, politoložka Nadace Getúlia Vargase. V některých průzkumech měl vyšší preference Neves, v nejčastěji citovaných ale byla mírnou favoritkou Rousseffová.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme