Brazilská komise pravdy vyzvala ke zrušení amnestie pro zločiny vojenské diktatury

Takzvaná brazilská komise pravdy vyzvala ke zrušení amnestie pro zločiny pravicové diktatury. Podle zprávy se za vojenského režimu od poloviny 60. do poloviny 80. let páchaly zločiny proti lidskosti. Historikové zároveň zveřejnili jména 377 osob, které mají být za zneužívání moci, mučení, mizení lidí a jejich vraždy zodpovědní. Pátrání vědců sahá až do doby po druhé světové válce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská komise pravdy vyzvala ke zrušení amnestie pro zločiny pravicové diktatury

Brazilská komise pravdy vyzvala ke zrušení amnestie pro zločiny pravicové diktatury | Zdroj: Reuters

Třísvazkovou zprávu převzala prezidentka Dilma Rousseffová se slzami v očích. Za diktatury byla dva roky ve vězení, kde ji údajně bili a dávali elektrické šoky.

„Musíme tím ukázat svůj jasný odpor vůči autoritářským státům a diktatuře jakéhokoliv ražení," prohlásila prezidentka.

Brazílie podle ní tímto ukazuje svůj jednoznačný odpor vůči autoritářským státům a diktatuře jakéhokoliv ražení.

Autoři zprávy údajně i 30 let po konci diktatury stále naráželi mezi bývalými důstojníky na neochotu poskytnout svědectví.

V Brazílii zmizelo za dvě dekády diktatury skoro 450 lidí, dalších 20 tisíc zažilo věznění nebo mučení. Odpovědní jsou podle komise pravdy mimo jiné všichni prezidenti z období vojenského režimu.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme